Nieuwe versie OS X heeft veel functies van iOS
Nieuws

Nieuwe versie OS X heeft veel functies van iOS

donderdag 16 februari 2012 21:38

Het nieuwste besturingssysteem van Apple, genaamd Mountain Lion, wordt in de zomer uitgebracht en bevat veel functies van iOS.

Apple komt onverwacht vroeg met het nieuws over Mountain Lion, de negende versie van OS X. Veel vernieuwende functies bevat Mountain Lion niet, maar de veranderingen en toevoegingen van Apple zijn wel enorm welkom. Met name de koppeling met mobiele functies heeft in Mountain Lion prioriteit.

Het nieuwe Messages is hier een goed voorbeeld van. Het programma is gebaseerd op iMessage, de populaire sms-dienst van iOS. Met Messages kunnen gebruikers via hun desktop berichten versturen en met Facetime bellen met gebruikers van Mountain Lion (ook desktop) of iOS (iPhone en iPad). Wie het programma graag wil uitproberen kan alvast een betaversie downloaden.

Ook het Notification Centre is voortaan op OS X beschikbaar. Met een speciale muis- of vingerbeweging haal je de notificatiebalk tevoorschijn, waar je onder andere nieuwe e-mails, updates, berichten en kalenderafspraken kunt zien. Een andere iOS-functie die beschikbaar wordt op Mountain Lion is AirPlay Mirroring. Hierdoor wordt het mogelijk het beeld van je desktop via Apple TV naar je televisie te streamen.

De resterende updates zijn via de sneak peek te bekijken.

Daniël schrijft voor RTL Nieuws en RTL Z over technologie, van smartphones en slimme stofzuigers tot privacy en asymmetrische encryptie. Houdt van espresso, de middeleeuwen en terabytes.

Reacties

Nou, inderdaad niet veel vernieuwende dingen. Vind het eigenlijk nogal een teleurstelling om dit een nieuw besturingssysteem te noemen. Die vorige was ook al zo vernieuwend. Ik blijf maar bij 10.6 waar ik toch al programma's heb voor de functies die Apple nu gaat inbouwen.

 

Dat je nu gewoon AirPlay Mirroring hebt zonder daar 3th party programma's voor te hoeven draaien is echt een mooie toevoeging. Ik zie deze "Nieuwe" besturingssysteem eigenlijk meer als een update.

Mjah Messages,.. het enige wat ik geniaal vind is dat ik nu tijdens een facetimegesprek even gemakkelijk een link door kan sturen naar diegene.

 

I think you mean "sneak peek" (@StealthMountain voice)

 

oeps ;)

 

juist doordat OSX steeds meer naar een IOS user interface nijgt te gaan ben ik blijven hangen op Snow Leopard.

 

Ik vind het leuk om te zien dat de Apple users eigenlijk niet zoveel verschillen van de Windows users. Op een gegeven moment blijven ze hangen aan een bepaalde versie en moet Apple straks meerdere platforms gaan ondersteunen omdat ze anders klanten kwijt raken.

Daarna krijg je gezeur over backwards compatibiliteit en het feestje kan beginnen.

 

Het geeft vooral aan dat alle OS-en voor desktops en alle productiesoftware ongeveer op een punt zijn aanbeland dat vernieuwen niks meer toevoegd. De desktopmetafoor, de knoppenbalk, het pulldown-menu, een mappenstructuur. Zolang er geen alternatief komt dat betere productiviteit geeft, hebben we met zijn alle zoiets van nog investeren in nieuwe software en cursussen is zinloos. Mooi voorbeeld: ik werk voor een bedrijf met 10000 man dat is overgestapt op Windows 7. Dat betekende ook Office 2010. Wat blijkt nu, de helft installeert Open Office, omdat de knoppenbalk en het verdwenen tekstmenu zo onwennig zijn, dat Office 2010 te veel moeite kost. De mensen die office 2010 wel gebruiken, zijn meestal van het type dat een middelbareschooltoets Excel en Word niet eens zouden halen. Zolang we maar hokjes kunnen vullen, weten waar Comic Sans is in te stellen en als ctrl-B maar werkt voor een hoofdstuktitel.
iOS leek een nieuwe draai aan alles te geven, maar mijn ervaring met 4 jaar iOS is dat: incompatibiliteit tussen versies NOG extremer is dan op OSX, en bijna aan DRIVERHELL van windows 3.1 en 95 doet denken. Onder iOS heb ik meer weigerapps en crashes in een jaar dan ik blue screens had in 10 jaar early windows. Bestandsbeheer waardeloos is (Android is heilig wat dat betreft). Als ik iets wil maken ipv consumeren, hjet ongeveer 5x zolang duurt als op een desktop.

 

Dat er nu een preview beschikbaar is betekend natuurlijk niet dat er geen nieuwe functies meer bijkomen. Ze willen ons bij de release natuurlijk nog wel kunnen verassen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Siri en Retina Displays voor OS X. De interface van Game Center is trouwens niet om aan te zien en ontzettend onoverzichtelijk.

 

Apple helpt OSX als OS voor professionals binnenkort helemaal om zeep. De meeste PC software laat zich nog prima op Windows XP installeren, en dat is terecht. In zakelijke omgevingen ga je niet ieder jaar over. Bovendien is steeds meer software nauwelijks de moeite t.o.v. de nieuwe applicaties. Was laatst weer eens met CS1 van Adobe bezig, en dan merk je pas hoe weinig je van CS5.5 gebruikt. Ook slaat iedereen nog altijd tekst, presentaties en sheets op in Office 97 formaat! Werkt prima.
Nee Apple duwt ons ieder jaar een nieuw OSX door de strot, en maakt het met XCode haast onmogelijk een ouder OSX te ondersteunen. Meeste Mac-apps zijn al 10.6 of hoger, en dat wordt binnenkort minimaal 10.7 enzovoort. Ik ga op mijn mac mini (prima hardware) gewoon lekker Windows draaien. Ben helemaal klaar met OSX.

 

Het is onvermijdelijk dat Apple alles gaat integreren. Dit omdat het verschil tussen de apparaten steeds kleiner wordt.

Maar de enige die straks doet aan volledige integratie is Microsoft. Met Windows 8 en Windows Phone 8 draaien zelfs straks op dezelfde kernel. Hierdoor is er geen verschil meer in platform. De applicaties van de telefoon draait ook op de desktop.

Alleen de hardware zelf bepaald straks of je bepaalde software wel of niet op een toestel kan draaien. Lijkt me logisch dat bijvoorbeeld photoshop niet op je telefoon zal draaien :-)

 

Nieuwsbrief