1 op 10 gamende jongens in Nederland is verslaafd

1 op 10 gamende jongens in Nederland is verslaafd

05-04-2016 08:12 Laatste update: 27-04-2018 07:38

Uit een nieuw Nederlands onderzoek blijkt dat 1 op de 10 gamende jongens in de leeftijd van 12 tot 15 jaar gameverslaafd is.

Bij meisjes van die leeftijd speelt dit veel minder. Nog geen 1 procent van de gamende meisjes vertoont verslavingskenmerken. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht. In het onderzoek is geen onderscheid gemaakt in de apparaten waarmee gespeeld wordt, dus ook spelletjes op de smartphone tellen mee.

- 1 op 10 jongens is gameverslaafd
- 95 procent van de jongens tussen 12-15 jaar geeft aan te gamen. Bij meisjes is dat 75 procent
- Jongens besteden gemiddeld 16 uur in de week aan gamen. Bij jongens met verslavingskenmerken is dat rond 29 uur
- Meisjes besteden gemiddeld 4,5 uur in week aan gamen

Regina van den Eijnden, jeugdonderzoeker bij de Universiteit Utrecht, verzamelde de gegevens over het gamegedrag van bijna 2000 jongeren. Er zijn volgens haar twee groepen jongens die meer risico lopen op gameverslaving. "Dat zijn jongens die last hebben van concentratieproblemen, denk aan ADHD. En jongens die aangeven het moeilijk te vinden om goede vrienden te krijgen."

Van den Eijnden wijst erop dat die laatste groep een extra probleem heeft. "Deze jongens zonder goede vriendschappen raken door hun gameverslaving alleen maar meer sociaal geïsoleerd." Overigens is het niet zo dat iedereen die 4 uur per dag gamet, verslaafd is, zegt Van den Eijnden.

Om te voorkomen dat gamegedrag van jongens overgaat in verslaving, komt het Trimbos-instituut met een nieuwe website voor ouders. Zo kunnen zij meer te weten komen over het gamegedrag van hun kinderen. Ook is er een nieuwe film die ervoor moet zorgen dat ouders en kinderen elkaar beter leren begrijpen.

Over game-verslaving in Bright Ideas

Mijn vriend is verslaafd aan League of Legends (okt. 2015)

Ons tweewekelijkse webmagazine Bright Ideas biedt 'verdieping over vernieuwing' met achtergrondverhalen, interviews, duiding en opiniestukken. Een abonnement kost 24 euro voor een jaar, inclusief toegang tot het hele archief.