10 jaar Twitter in 10 tweets

10 jaar Twitter in 10 tweets

21-03-2016 12:23 Laatste update: 27-04-2018 08:08

Twitter bestaat vandaag 10 jaar. Een overzicht van de afgelopen tien jaar in tien tweets.

Volg Bright ook via Twitter, al bijna 39 duizend anderen gingen al voor.

1. De allereerste tweet ooit

Twitter-oprichter Jack Dorsey plaatste op 21 maart 2006 de allereerste tweet ooit, toen Twitter nog Twttr heette. Dit was de codenaam voor het project van Dorsey, dat hij samen met de andere oprichters Evan Williams, Biz Stone en Noah Glass startte. Hier kun je jouw eerste tweet bekijken.



2. De eerste hashtag

Het haakje voor een woord. Dat is een hashtag, waarmee tweets over één onderwerp kunnen worden gesorteerd (of gefilterd, handig bij de Wie is de Mol-finale!). Dit is de eerste hashtag op Twitter, in 2007.



3. Twitter als nieuwsmedium

In januari 2009 crashte een vliegtuig in de rivier de Hudson. De eerste foto van de ramp werd gepubliceerd via Twitter, nog voordat het nieuws op de grote nieuwssites stond. Dit is de betreffende foto.



4. Tweeten vanuit de ruimte

Astronaut Timothy Creamer heeft de eerste tweet vanuit de ruimte verzonden. Dat gebeurde in januari 2010 vanuit het ISS. Er volgde toen ook een Q&A, waarbij hij vragen live vanuit de ruimte beantwoordde.



5. De Arabische lente breekt uit

Twitter speelde een belangrijke rol in de protesten tijdens de Arabische Lente, waarmee de hele wereld mee kon kijken door de ogen van burgers. 



6. Bin Laden wordt gevonden

In 2011 werd terrorist Osama Bin Laden gevonden en doodgeschoten. Net voordat het Amerikaanse leger in zijn huis binnenviel, merkte een Pakistaanse IT-consultant de overvliegende helikopters op. Hij livetweette de inval in het huis van Bin Laden.



7. De aanslag tijdens de marathon van Boston

Twitter bewees in 2013 opnieuw zijn waarde toen twee terroristen een aanslag pleegden tijdens de marathon van Boston. Foto's en video's werden via het sociale netwerk verspreid, waardoor journalisten direct informatie ontvingen over de aanslag. 



8. De meest geretweete selfie

Ellen DeGeneres schreef Twitter-historie met de meest geretweete selfie ooit. Op de selfie staan onder anderen acteurs Bradley Cooper, Kevin Spacey en Brad Pitt en actrices Jennifer Lawrence, Julia Roberts en Angelina Jolie.



9. #PrayForParis

Na de aanslagen in Parijs werd de hashtag #PrayForParis in het leven geroepen om steun te betuigen. Van over de hele wereld leefden tientallen miljoenen Twitter-gebruikers mee met de mensen in Parijs. Eén van de meest gedeelde tweets was die van de Franse kunstenaar Jean Jullien, met de Eiffeltoren als teken van vrede.



10. Eindelijk wint Leonardo DiCaprio een Oscar

Het werd een beetje de running gag van de Oscars: wint Leonardo weer geen Oscar? Maar 22 jaar na de eerste van zijn zes nominaties heeft hij dit jaar eindelijk een Oscar gewonnen voor zijn rol in The Revenant. Velen leefden mee, want er werden tijdens de uitreiking maar liefst 440.000 tweets per minuut verstuurd.