Eerste testlocatie voor drones geopend in Twente

Eerste testlocatie voor drones geopend in Twente

26-09-2016 12:15 Laatste update: 15-10-2017 09:18

Op Twente Airport opent vandaag de eerste Nederlandse testlocatie voor drones. Er wordt een slim verkeersmanagementsysteem voor onbemande vluchten te ontwikkeld.

De testlocatie heet Space53 en claimt de eerste binnen Europa te zijn die de benodigde ruimte en omstandigheden biedt om drones en onbemande systemen in complexe omgevingen en situaties te testen. Daarvoor is een samenwerkingsovereenkomst getekend met Nokia die er het verkeersmanagmentsysteem voor drones, Nokia UTM, gaat testen.

Gecontroleerd samen vliegen

Space53 is een samenwerking tussen het bedrijfsleven en de publieke sector in Twente. Onderdeel van de locatie zijn een luchthaven, een 'safety campus' en verschillende ruimtes voor onderzoek, ontwikkeling en testen van UAV’s. Ook onderzoeks- en onderwijsinstellingen zoals Universiteit Twente, Saxion Hogescholen en het ROC Twente zijn nauw verbonden met het project.

Bedrijven en instellingen kunnen zich aanmelden om hun drones op Space53 te testen en te onderzoeken. Tijdens de onthulling waren al een paar toepassingen van drones te zien, zoals 'swarming', waarbij de vliegende apparaten gecontroleerd samen vliegen en samenwerken. Ook is het UTM-systeem van Nokia gedemonstreerd, onder meer in een rampscenario waarbij de drones met elkaar samenwerken en informatie uitwisselen terwijl ze de veiligheid bewaren.

Bron: Bright.nl. Like Bright ook op Facebook.