Video: Robot lost Rubik's Kubus in 0,637 seconden op

Video: Robot lost Rubik's Kubus in 0,637 seconden op

10-11-2016 08:15 Laatste update: 29-07-2017 18:00

Een robot is erin geslaagd om binnen 0,637 seconden een Rubik's Kubus op te lossen. Het oude record stond op 0,89 seconden.

Er is enorm veel rekenkracht nodig om zo'n complexe puzzel op te lossen, stelt chipmaker Infineon die de stunt organiseerde. De bedoeling was te demonstreren hoe snel computers gecompliceerde beslissingen kunnen nemen. Dat soort technieken kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden in zelfrijdende auto's en mogelijk levensreddend zijn, aldus de chipmaker.

Nauwelijks te volgen

De Sub 1 Reloaded-robot was zo snel dat het nauwelijks te volgen was met het menselijk oog. Daarom wordt het in onderstaand filmpje in slow motion afgespeeld. De beginpositie van de kubus voldeed volgens Infineon aan de vereisten van World Cube Association, dat daar een speciaal programma voor ontwikkelde.  

Overigens zijn sommige mensen ook best wel snel in het oplossen van de puzzel. Afgelopen zondag nog brak de 20-jarige Nederlander Mats Valk het wereldrecord voor het oplossen van een Rubik's Kubus door een mens: het lukte hem in 4,74 seconden. 

Niet verwacht

Hij vestigde het record in Indonesië, waar hij was voor de Jawa Timur Open 2016, het grootste Rubik’s Kubus toernooi in Java. Het is niet de eerste keer dat Mats het Rubik's record breekt. In 2013 loste hij de Rubik's Kubus in 5,55 seconden op. Vorig jaar raakte hij de titel kwijt aan de toen 14-jarige Lucas Etter. De tiener kreeg het voor elkaar om de puzzel in 4,90 seconden op te lossen.

Tegen Editie NL zei Mats dat hij niet had verwacht dat hij dit record nog zou verbreken. "Het duurde even voordat ik realiseerde hoe snel dit eigenlijk was."

Techprogramma Bright TV zie je elke maandagavond op RTL Z.

Kijk voor meer tech-video's op het Bright Youtube-kanaal