Veel dikker en iets beter: Samsungs nieuwe smartwatch Gear S3
IFA

Veel dikker en iets beter: Samsungs nieuwe smartwatch Gear S3

01-09-2016 08:42 Laatste update: 30-07-2017 10:30

Samsung huurde een enorm grote zaal af om één gadget te presenteren: de Gear S3. De nieuwe smartwatch heeft opnieuw de ronddraaiende ring rondom het scherm, maar is wel een stuk dikker geworden dan zijn fraaie voorganger.

Toen Samsung vorig jaar de Gear S2 uitbracht, waren de kritieken lovend: een smartwatch die je op een vernieuwende manier - met een ring - bedient. In tegenstelling tot het gros van de smartwatches op de markt was de Gear S2 ook nog eens licht en dun, wat het accessoire een elegante uitstraling gaf. Dit jaar is de Gear S3 overal wat milimeters dikker en groter. En hoewel dat niet veel lijkt, oogt Samsungs nieuwste smartwatch opeens net zo lomp als de rest.

Dikker en iets beter

De Gear S3 is dikker omdat er meer technologie is het horloge zit. De twee belangrijkste vernieuwingen zijn een eigen gps- en een dataverbinding, waarmee je het accessoire ook zonder telefoon kunt gebruiken. Zo weet de Gear S3 waar je bent en zou het via bluetooth Spotify naar je koptelefoon kunnen streamen. Dan hoef je tijdens het sporten geen smartphone mee te nemen.

Terwijl de meeste smartwatches worden bestuurd via het touchscreen of een klein knopje aan de zijkant, gebruikt de Gear S3 gelukkig weer een ring rondom het scherm. Door naar links te draaien zie je je laatste notificaties, bij een draai naar rechts vind je verschillende handige widgets. Denk aan een widget om Spotify te bedienen, je hartslag te meten of je dagelijkse activiteit te zien. Aan de zijkant zijn nog twee knoppen te vinden: een terug- en homeknop.

Reageren op notificaties

Je kunt op notificaties reageren door een snelle reactie te selecteren, zoals 'ik ben er zo' of 'ik bel je zo terug'. Bij de Gear S3 is het ook mogelijk om op het scherm van de smartwatch te schrijven. Je kunt dan letter voor letter schrijven om een tekst naar de ontvanger te verzenden. Het is jammer genoeg niet echt functioneel, want de software herkent letters relatief slecht. Als laatste heb je ook de optie om telefoongesprekken te voeren via de ingebouwde microfoon en speaker.

De Gear S3 komt in twee verschillende versies: de Frontier en Classic. De Frontier is bedoeld voor 'actieve mensen' en kan zelfstandig verbinding met mobiele netwerken maken. Dat kan de Classic niet, die meer oogt als een 'normaal horloge' met zijn lichtere design. Beide smartwatches kosten wel evenveel: 399 euro. De Classic wordt eind 2016 in Nederland verwacht, of de Frontier ook naar Nederland komt is nog onzeker.

Lees op rtlz.nl
Samsung Gear S2 review: beste smartwatch is nog niet goed genoeg