Snowden: ik ben niet bang voor Donald Trump

Snowden tijdens zijn Skype-gesprek in het Amsterdamse Tuschinski-theater.

Tech

Snowden: ik ben niet bang voor Donald Trump

11-11-2016 07:12 Laatste update: 29-07-2017 17:30

Hoewel Donald Trump in het verleden heeft opgeroepen tot het executeren van Snowden maakt de NSA-klokkenluider zich geen enorme zorgen om de nieuwe president.

"We moeten oppassen dat we ons te veel zorgen maken over één persoon of te veel hoop vestigen op één persoon", zei Snowden donderdagavond tegen RTL Z-presentator Roderick Veelo. Hij was via een videoverbinding te zien na afloop van de Nederlandse première van de film Snowden van Oliver Stone in het Amsterdamse Tuschinski-theater.

Hoop

De NSA-klokkenluider wees op president Obama die tijdens de verkiezingscampagne van 2008 beloofde dat hij de inperkingen van de burger- en mensenrechten onder Bush wilde terugdraaien. "Wereldwijd hoopten veel mensen, en ik ook, dat een goede persoon in het Witte Huis deze zaken zou veranderen."

Ten onrechte volgens Snowden. "Hoewel Obama beloofde dat hij Guantanamo Bay op de eerste dag van zijn presidentschap zou sluiten, is het gevangenenkamp nog altijd open." En ook de surveillance state draait nog als vanouds.

Verrader

In 2013 noemde Donald Trump Snowden een 'verrader'. "Dit is een slechte man", aldus de aankomende president van de Verenigde Staten. Trump suggereerde dat de NSA-klokkenluider geëxecuteerd zou moeten worden.

"Ik maak me er geen zorgen over", verklaarde Snowden. Ook het feit dat Trump op betere voet lijkt te staan met Putin dan Obama en Clinton boezemt de klokkenluider geen angst in. Hij vreest niet dat hij zal worden uitgeleverd. "Als ik me zorgen maakte over mijn veiligheid zou ik nu nog steeds op Hawaï zitten."

Beveiliging by default

"Dit draait niet om mij, dit draait om ons allemaal", aldus Snowden, die allesbehalve enthousiast was over Hillary Clinton en Donald Trump. Beiden waren volgens hem 'extreem autoritaire kandidaten'. Volgens de NSA-klokkenluider moeten burgers niet hopen op een politicus die iets zal veranderen. "We moeten zelf een betere toekomst bouwen."

"Een stem doet ertoe, maar het is nooit genoeg", aldus Snowden. "Je moet nadenken over de dag na de verkiezingen, over een jaar na de verkiezingen." Hij pleitte daarom voor 'beveiliging by default'. Alle communicatie zou veilig moeten verlopen, zonder dat mensen moeite hoeven doen om een encryptiesysteem als PGP onder de knie te krijgen. "Op die manier kun je rechten garanderen met behulp van technologie."

Terugkeer naar de VS

Snowden zei tijdens het vraaggesprek dat hij hoopt ooit terug te kunnen keren naar de Verenigde Staten. "De enige voorwaarde is dat ik een eerlijk proces krijg. Ik wil een jury kunnen uitleggen waarom ik heb gedaan wat ik heb gedaan. Zodat zij kunnen bepalen of ik daadwerkelijk schuldig ben."

Bron: Bright.nl. Voor meer technieuws volg Bright op Facebook.

Kijk ook techprogramma Bright TV op RTL Z.