Duitse privacywaakhond: WhatsApp-data delen met Facebook is illegaal

Duitse privacywaakhond: WhatsApp-data delen met Facebook is illegaal

27-09-2016 11:06 Laatste update: 30-07-2017 05:00

Facebook moet van de Duitse privacytoezichthouder stoppen met het gebruik van data van Duitse WhatsApp-gebruikers.

De privacywaakhond in Hamburg oordeelde vandaag dat de nieuwe gebruiksvoorwaarden van WhatsApp, die uitwisseling van gegevens met Facebook mogelijk maken, in strijd zijn met de Duitse privacywetgeving. In 2014 nam Facebook Whatsapp over, maar de klantgegevens van de chatdienst gingen tot nu toe nog niet over naar het sociale netwerk. Daar kwam onlangs verandering in door aanpassing van de gebruiksvoorwaarden van WhatsApp. 

Expliciete toestemming

Volgens de privacywaakhond had Facebook expliciete toestemming moeten vragen voor de opslag en het gebruik van de gegevens. WhatsApp vroeg gebruikers wel of Facebook hun data mocht gebruiken voor commerciële doeleinden, zoals het afstemmen van advertenties. Gebruikers kregen 30 dagen de tijd om daar wel of geen toestemming voor te geven. Voor de meeste gebruikers is die periode inmiddels verstreken.

Facebook is volgens de privacyautoriteit gebonden aan het oordeel, omdat het Europese Hof van Justitie in juli bepaalde dat de nationale privacywetgeving geldig is als een bedrijf in een Europees land gegevens verwerkt. Dit doet Facebook met zijn vestiging in Hamburg, zegt de autoriteit.

Facebook vecht sommatie aan

Facebook houdt zich aan de Europese privacywet en gaat de sommatie aanvechten, zegt een woordvoerster van het bedrijf. 

De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens volgt de zaak op de voet, zegt een woordvoerster tegen RTL Z. Er is in Nederland geen onderzoek gestart maar er wordt vandaag in Brussel overleg gevoerd met alle Europese privacyautoriteiten waar ook wordt gekeken naar eventuele gecoördineerde actie.

"Je moet eigenlijk altijd in staat zijn om het delen van gegevens uit te zetten", aldus de woordvoerster. 

Pseudoniemen

De privacywaakhond in Hamburg probeerde Facebook eerder al te verplichten om het gebruik van pseudoniemen toe te staan, maar die zaak werd door de rechter doorverwezen naar Ierland, waar Facebooks Europese hoofdkantoor staat.