'Instagram-foto's tonen of iemand depressief is'

'Instagram-foto's tonen of iemand depressief is'

18-08-2016 07:00 Laatste update: 30-07-2017 13:30

Je Instagram-plaatjes houden je volgers op de hoogte van je leven, maar ze verraden ook je geestelijke gezondheid.

Tenminste: dat zagen Andrew Reece van Harvard en Christopher Danforth van de Universiteit van Vermont in hun onderzoek.

Depressie kan zich uiten in de filters en kleuren die je gebruikt. Daarvoor werden bijna 44.000 Instagramfoto’s van 166 personen bekeken. De test werd afgenomen bij zowel depressieve als gezonde mensen. Van degenen met een depressie werd gevraagd om hun gezondheidsgeschiedenis te delen, net als de datum van hun diagnose.

De plaatjes werden onder andere geanalyseerd door een computer op basis van kleur, helderheid en levendigheid. Uit het onderzoek bleek dat meer donkere, blauwige en vervaagde foto’s vaker wijzen op een depressief persoon. Het 'Inkwell'-filters was bij hen het meest populair. De mensen die niet depressief zijn, gebruiken vaak warmere tinten. Hun meest gebruikte filter: Valencia.

Pas deze kennis niet zomaar zelf toe

Toch kun je dit onderzoek niet zomaar gebruiken om te zien welke van je vrienden er depressief zijn. "Mensen lezen foto’s heel anders af dan de computer", zeggen de onderzoekers. "Volgens de mensen die wij inschakelden, waren blauwe, donkere en grijze foto’s niet per se de meer depressieve foto’s." Uit het onderzoek bleek verder dat depressieve deelnemers meer foto’s met gezichten plaatsten dan de andere deelnemers, maar dat het aantal mensen op de foto lager lag. Danforth zegt nog uit te zoeken wat dit zegt, mogelijk wijst het op minder sociale activiteiten.

Volgens Danforth en Reece kan een verbeterde versie van de tool ervoor zorgen dat depressie eerder herkend kan worden. "Maar de intuïtie en ervaring van menselijke artsen blijft heel belangrijk, zeker in mentale gezondheidszorg. Ze zijn onvervangbaar, maar wel te helpen met een computer."