Robotbewaker rijdt over peuter heen

Robotbewaker rijdt over peuter heen

12 juli om 20:50
Laatste update: 14 juli om 22:12

Een beveiligingsrobot heeft in de VS een jongetje aangereden. De ouders zijn woest op de startup die de robot maakt.

De bewakingsrobot Knightscope K5, die 140 kilo zwaar is, houdt de wacht bij een winkelcentrum in Palo Alto in Silicon Valley, het hart van de Amerikaanse techindustrie. "De robot raakte het hoofd van mijn zoon en hij viel met zijn gezicht voorover op de grond. De robot stopte niet en bleef maar vooruit rijden", zegt de moeder van de 16 maanden oude Harwin tegen tv-zender ABC7 News.

"Hij huilde keihard, terwijl hij normaal maar zelden huilt." Harwin hield enkele nare schrammen en een voetblessure over aan het ongeluk. Zijn ouders liepen vlak achter hem toen het gebeurde.

'Robot is gevaarlijk'

De ouders vinden de autonome robot, ontwikkeld door de startup Knightscope, gevaarlijk. Ze willen andere ouders waarschuwen om met hun jonge kinderen uit de buurt van de K5 te blijven. De volledig autonome robot werd al sinds vorig jaar ingezet bij het bewaken van het winkelcentrum. Hij kan automatisch alarm slaan bij de autoriteiten als hij verdachte situaties detecteert. De K5 is uitgerust met tal van sensoren, laser, radar en een microfoon, maar de robot heeft de kleine Harwin duidelijk niet gedetecteerd. Knightscope heeft nog niet op het incident gereageerd. 

Onlangs wist in Rusland een autonome, zelflerende robot te ontsnappen, waarna hij midden op de weg tot stilstand kwam.

Bron: Bright.nl. Kijk tech-video's op Brights YouTube-kanaal.