© Waymo

Google spinoff Waymo patenteert auto die 'verslapt' bij aanrijding

De zelfrijdende auto van Waymo.

Bright

Google spinoff Waymo patenteert auto die 'verslapt' bij aanrijding

14-08-2017 10:09 Laatste update: 13-11-2017 07:53

De Amerikaanse automaker Waymo heeft een patent in handen waarmee de klap voor voetgangers en fietsers minder hard aankomt bij een ongeval.

Waymo heeft een patent toegewezen gekregen waarmee het exterieur van de auto 'zachter' wordt net voordat een botsing plaatsvindt. Degene die voor de auto terecht komt, zou daarmee een minder harde impact te verwerken krijgen. Daardoor valt het letsel mee, is het idee.

In het ontwerp wordt gesproken over onderdelen in de auto, zoals kabels, die normaal gesproken strakgetrokken zijn om de buitenkant van de wagen sterk te houden. Als sensoren tijdig een plotselinge botsing detecteren, kan de auto deze onderdelen laten vieren. Zo buigt de bumper bijvoorbeeld mee als hij met een mens in aanraking komt.

Vastgeplakt aan de auto

Het is slechts een patent, wat betekent dat het niet zeker is of Waymo er daadwerkelijk iets mee gaat doen. Ook is onduidelijk of dit systeem veiliger is voor de mensen in de auto.

Waymo is al langer bezig om voetgangers tegen mogelijke ongevallen te beschermen. Zo patenteerde het eerder al een idee waarmee mensen 'vastgeplakt' worden aan de auto in het geval van een botsing, om te voorkomen dat ze letsel oplopen als ze de straat raken.