IKEA gaat ook zonnepanelen in ons land verkopen

©Unsplash

IKEA gaat ook zonnepanelen in ons land verkopen
22 september om 15:27
Laatste update: 21 mei om 14:57

IKEA start eind oktober met het verkopen van zonnepanelen inclusief installatie in Nederland.

IKEA maakte maandag bekend dat het op 28 oktober start met de verkoop van zonnepanelen in Nederland. In het Verenigd Koninkrijk startte de Zweedse winkelketen vorig jaar al met het aanbieden van de zonnepanelen van de Chinese fabrikant Hanergy, inclusief installatieservice. Nederland is als tweede land aan de beurt en Haarlem is de eerste vestiging waar de panelen komen te liggen. Medio 2015 moeten de zonnepanelen in alle Nederlandse IKEA-winkels te koop zijn.

De Nederlandse prijs is nog niet bekend. Britten betalen omgerekend 7200 euro voor een 3.36 kW-systeem. Die investering zou in 7 jaar zijn terug te verdienen. De panelen van Hanergy gebruiken de goedkopere thinfilm-technologie, die een groter oppervlak vergt dan de panelen met polycrystalline silicon die je in ons land vaker ziet. Maar 'thin film' heeft als voordeel dat ze ook onder een schuinere hoek tot de zon goed werken.

Hanergy laat je potentiële kopers eerst enkele vragen beantwoorden over het soort dak en de ligging van hun woning. Vervolgens kan je op de satellietbeelden op Google Maps de ruimte op je dak intekenen waar je zonnepanelen wilt, waarna de Chinezen je een prijsschatting geven.

IKEA voorziet de daken van zijn vestigingen zelf ook steeds vaker van zonnepanelen. Bijvoorbeeld bij de nieuwe IKEA in Zwolle, die in 2015 zijn deuren opent als de 'meest duurzame grootschalige winkel van Nederland'.

Lees meer over:

Deel via