Hoe Doctor Who: telefooncellen als tijdscapsules

Hoe Doctor Who: telefooncellen als tijdscapsules

02-04-2013 08:16 Laatste update: 08:16

Dewi Pinatih

Pak in New York een openbare payphone van de haak en hij vertelt je hoe het leven er 20 jaar geleden was.

Afhankelijk van je leeftijd keek je in de jaren negentig naar Beverly Hils 90210 of Knightrider, spaarde je flippo's of bezocht je raveparties met stampende house. Een ding kennen we allemaal nog uit die tijd: was je buiten de deur en moest je iemand bereiken, dan moest je op zoek naar een telefooncel.

In Nederland is deze bijna helemaal uit het straatbeeld verdwenen, maar in New York zijn de payphones nog volop in gebruik. Als een van de weinige overlevende relikwieën uit de jaren negentig zijn ze nu onderdeel van een expositie over het leven in het jaar 1993 en de kunst die toen gemaakt werd. In het New Museum in New York is te zien hoe de aidscrisis, nationale debatten over homorechten, wapentoezicht, gezondheidszorg en het vredesproces in het Midden Oosten een stempel drukten op het werk van kunstenaars en de sfeer in de stad.

Recalling 1993 transporteert deze ervaring uit het museum en laat je deze beleven op elke hoek van de straat in de stad, tenminste, zo lang daar een telefooncel staat. Bel het gratis nummer 1-855-FOR-1993 en je krijgt verhalen te horen over wat er op die specifieke locatie gebeurde in 1993. Bekende en onbekende kunstenaars, uitsmijters, journalisten, atleten, activisten en historici vertellen over kunst, geweld, hiphop, politiek en over ratten zo groot als katten in het Meatpacking District, dat nu bekend staat als uitgaansgebied vol hippe en dure restaurants. Die verhalen vormen een mooie basis voor een stadswandeling waarop je de stad beter leert kennen. Thuisblijvers kunnen op de site terecht voor een voorproefje.

In Nederland barst het trouwens ook van de verhalenwebsites die lokale geschiedenis en persoonlijke verhalen verzamelen, zoals het Geheugen van Oost en het Geheugen van West in Amsterdam en Rotterdam Vertelt. Maar het nostalgische gevoel van zo'n groene cel instappen en de hoorn van de haak pakken, krijg je daar helaas niet bij.