Groene schoenen

Sneakers van 100% gerecycled materiaal nu leverbaar

Wado sneakers duurzame schoenen
3 september om 00:28
Laatste update: 4 september om 14:20

De sneakers van de startup Wado zijn de 'duurzaamste schoenen ooit'. Na een succesvolle crowdfunding zijn ze nu verkrijgbaar.

De mensen achter de duurzame Wado-schoenen noemen ze de sneakers voor de 'woke generation', de wakkere geesten die hun ogen hebben geopend voor hoe slecht we met de wereld omgaan. Bewust kiezen waaraan je je euro’s besteedt is de gemakkelijkste manier van duurzaam zijn. En dat hoeft niet duurder te zijn, zeggen de sneakermakers. Dat laten ze zien met hun sneaker van 99 euro, die voor 100 procent van gerecycled materiaal is gemaakt.

De Modelo 89 is een jaren ‘80 retro-modelletje met off-white als basiskleur. Die is gemaakt van chroomvrij leer. Chroom is één van de meest schadelijke chemicaliën op aarde. Ontwerp en productie vindt plaats in Portugal, dus zonder dat een stookolie verbrandend schip de halve wereld over vaart.

Bomen in India

Maar de grootste groenmaker is de samenwerking met de NGO We Forest. Voor ieder paar verkochte Wado’s plant We Forest twee bomen in de Mawphlang regio in het Noordoosten van India. Een plek waar ontbossing bewoners berooft van hun middelen tot voedsel, hout en werk. Ter herinnering aan die bijdrage heeft ieder paar Wado’s een tong met een stukje kurk. Kurk wordt het kenmerk van Wado en zal in alle modellen op één of andere manier terugkeren.

Twee bomen en gifvrij leer lijkt een kleine bijdrage maar Marta Llaquet van Wado ziet dat anders: "Je hoeft geen activist te zijn om gamechanger te worden. Een kleine bijdrage draagt ook bij aan een betere wereld. Daarmee start je de transitie naar een duurzamere leefwijze."