'Bitcoin whales' hebben een derde van de markt in handen
Cryptocoins

'Bitcoin whales' hebben een derde van de markt in handen

09-06-2018 12:45 Laatste update: 12:55

Een groep van zo'n 1600 investeerders heeft bijna een derde van alle bitcoins in bezit. Het gaat om een totale waarde van 37,5 miljard dollar, omgerekend bijna 32 miljard euro.

Ze staan in onvervalst crypto-jargon al langer bekend als 'whales', oftewel bezitters van zeer grote hoeveelheden bitcoins. Momenteel zijn er ongeveer 1600 investeerders die onder deze categorie geschaard kunnen worden.

Samen bezitten zij met 37,5 miljard dollar nagenoeg een derde van de circa 5 miljoen beschikbare bitcoins, meldt The Financial Times. De krant baseert zich op data van Chainalysis, een bedrijf dat onderzoek doet naar de blockchain, de onderliggende datastructuur van onder andere de bitcoin.

De 1600 investeerders bewaren allemaal minimaal 1000 bitcoins. Bijna honderd van hen bezitten zelfs 10.000 tot 100.000 bitcoins, met een waarde die op dit moment grofweg tussen de 63 en 630 miljoen euro ligt.

Dat er zoveel bitcoins in zo weinig handen zijn, druist in tegen de oorspronkelijke doelstelling van de cryptomunt: een alternatief monetair systeem bouwen zonder centralebankcontrole, dat bovendien open is voor iedereen. 

Manipulatie

Ook vergroot een concentratie als deze het risico op volatiliteit: handelingen van een klein aantal investeerders hebben immers grote gevolgen. Zo is er in het verleden meermaals voor manipulatie van de koers gewaarschuwd door voorstanders van regulering. 

Uit de gegevens van Chainalysis blijkt dat bijzonder veel vroege bitcoininvesteerders de afgelopen maanden in actie zijn gekomen. In de periode tussen december 2017 en april 2018 is voor zeker 25 miljard euro aan bitcoins verkocht aan nieuwe speculanten, waarvan de helft in december alleen.