Butterfly keys

Apple repareert haperende toetsenborden

Apple repareert haperende MacBook toetsenborden
25 juni om 12:01
Laatste update: 25 juni om 13:13

MacBooks en MacBook Pro's van de laatste jaren hebben problemen met het toetsenbord. Apple gaat daar nu eindelijk wat aan doen en biedt een reparatieprogramma aan.

Het regent al lange tijd klachten over de Apple-toetsenborden met het mechanisme 'butterfly switch'. Die toetsenborden introduceerde Apple in 2015 in zijn MacBooks en later in de MacBook Pro's. De klachten zijn dat de toetsen blijven hangen, niet reageren of juist te goed reageren, waarna er met slechts één toetsaanslag meerdere letters op het scherm verschijnen.

Kruimels en stofjes die onder de toetsen komen blijken vaak de oorzaak, maar in tegenstelling tot oudere toetsenborden zijn de butterfly-toetsen bijna niet zelf te verwijderen zonder dat ze stuk gaan. Reparatie buiten de garantie bleek vaak in de honderden euro's te lopen.

Ondanks een serie rechtszaken erkende Apple het probleem van de toetsenborden niet. Tot dit weekend, toen Apple een reparatieprogramma aankondigde voor MacBooks vanaf 2015 en MacBook Pro's vanaf 2016.

Eerdere reparaties

Gebruikers die al een reparatie aan hun toetsenbord hebben laten uitvoeren op eigen kosten kunnen met Apple contact opnemen om die kosten vergoed te krijgen. Het reparatieprogramma loopt tot vier jaar na de aanschaf van de MacBooks.

Na de reparatie hebben de MacBooks hetzelfde type toetsenbord, zodat de problemen later weer zouden kunnen opduiken.