Eerste elektrische Harley Davidson in 2019 te koop
Vroem wordt zoem

Eerste elektrische Harley Davidson in 2019 te koop

02-08-2018 14:32 Laatste update: 18:58

Harley Davidson, de bouwer van de meest macho motoren die er zijn, lanceert in 2019 zijn eerste elektrische motorfiets. Het bedrijf wil zo een nieuwe doelgroep aanboren.

Harley Davidson heeft het zwaar. De eigen markt stortte in omdat een jongere generatie Amerikanen zich niet identificeert met het merk. Financieel is het daardoor al jaren geen pretje bij de beroemde motorbouwer. Maar Trump besloot ook nog eens importtarieven op staal te heffen, waardoor onderdelen die uit het buitenland komen duurder worden.

Of dat nog niet erg genoeg was, is er in Europa een specifieke 'Harley Davidson-taks' geïntroduceerd, waardoor alle modellen plots 2000 euro duurder werden. Dat verschil neemt de motormaker zelf op zich. De vooruitzichten zijn dan ook niet optimaal.

LiveWire

Elektrische motoren zouden voor een ommekeer kunnen gaan zorgen. Voor het eind van 2019 verschijnt de eerste volledig elektrische Harley, de LiveWire. Daarmee wil het de jongere Amerikaan voor het merk winnen. Volgens Harley-ceo Levatich is de elektrische motor passender bij een doelgroep die zich in de stad wil voortbewegen. Het bedrijf reserveert volgens CFO John Olin de komende jaren 25 tot 50 miljoen dollar per jaar aan het ontwikkelen van technologie voor elektrische motoren.

De LiveWire is de eerste in een reeks elektrische Harley's. Zo moeten er in 2022 nog twee elektrische motoren op de markt komen: een lichter, dirtbike-achtig model en een model dat wat meer op een bromfiets lijkt.

Kijk ook onze videoreview van de elektrische motorfiets Meijs Motorman.

Subscribe je ook op ons YouTube-kanaal