300 drones geven een lichtshow boven het IJ
Vliegende kunst

300 drones geven een lichtshow boven het IJ

30-07-2018 16:44 Laatste update: 10-08-2018 17:55

Kunstenaarscollectief Studio Drift geeft op drie avonden in augustus met 300 autonoom vliegende drones een lichtshow boven het IJ in Amsterdam.

Drones zijn ook te gebruiken om kunst in de lucht te maken. Dat toont het kunstwerk Franchise Freedom van het Amsterdamse duo Studio Drift. Op drie avonden in augustus vertonen 300 drones boven het IJ in Amsterdamse prachtige patronen. Ze vormen een autonoom vliegende zwerm, vergelijkbaar met een vlucht spreeuwen.

De drones zijn niet voorgeprogrammeerd om een vast patroon te volgen, maar beslissen zelf waar ze naartoe bewegen. Die keuze is een afweging tussen individuele vrijheid of de veiligheid van de groep.

Vliegende poëzie

De drones zijn de zogeheten Shooting Stars van fabrikant Intel. De programmatuur om autonoom te kunnen vliegen en idee en uitvoering zijn van de hand van kunstenaarsduo Studio Drift. De drones worden door een algoritme aangestuurd, zodat ze met elkaar mee zwenken. Daarbij wordt de kleur en lichtintensiteit van de individuele drones beïnvloed door hun onderlinge afstand, wat de dichtheid van de zwerm bepaalt. "Drones worden vaak gebruikt als oorlogstuig, maar bij ons wordt het poëzie", zegt Ralph Nauta van Studio Drift. Het werk geeft blijk van een optimistisch geloof in de maakbare samenleving.

Zonder subsidie

Net als de andere kunstwerken van Studio Drift kwam ook Franchise Freedom tot stand zonder subsidie. Grote bedrijven als Intel en BMW zijn sponsor. "Wij ontwerpen complexe, arbeidsintensieve en daardoor kostbare installaties. Daarvoor moeten we voortdurend samenwerken met wetenschappers en technici. Waarom zouden we ons dan niet verbinden aan het bedrijfsleven?", aldus Nauta in De Volkskrant. "Een bedrijf als Intel heeft kennis die wij niet hebben. Tegelijkertijd tonen wij met hun technologische toepassingen waar ze zelf niet op komen."

De lichtshow van de autonome zwerm drones is op 10, 11 en 12 augustus vanaf zonsondergang boven het IJ in Amsterdam te zien. De dronezwerm kan het best bekeken worden vanaf de NDSM-werf in Amsterdam Noord of vanaf de Haparandadam in de Houthavens. Wie zich echt goed wil voorbereiden, bezoekt eerst de tentoonstelling Coded Nature van Studio Drift in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

 

Franchise Freedom Amsterdam from Studio DRIFT on Vimeo.