Huawei haalt Apple in: meer smartphones verscheept
Samsung op 1

Huawei haalt Apple in: meer smartphones verscheept

01-08-2018 10:18 Laatste update: 10:21

Huawei heeft Apple voor het eerst van de tweede plek gestoten als het gaat om geleverde smartphones. Samsung blijft de grootste.

Dat melden de marktonderzoekers IDC, Strategy Analytics en IHS Markit. Nu de nieuwste kwartaalcijfers van alle grote smartphonemakers binnen zijn, kan er worden vergeleken. Dan blijkt dat Huawei in het tweede kwartaal van 2018 wereldwijd 54,2 miljoen smartphones heeft verscheept, 15,8 procent van de totale markt.

Dat is flink meer dan de 41,3 miljoen iPhones die Apple in dezelfde periode verkocht, goed voor een marktaandeel van 12,1 procent. Het verschil is vooral een verdienste van Huawei, dat 40,9 procent meer smartphones verscheepte dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Apple groeide zeer licht: 0,7 procent, maar krikte zijn winstcijfers wel flink op dankzij sterke verkopen van de duurdere iPhone X.

Samsung is doelwit

Vooral Samsung heeft daarom te vrezen van Huawei. Nu staan de Zuid-Koreanen nog op de eerste plaats met 71,5 miljoen geleverde smartphones in het tweede kwartaal, 20,9 procent van de markt. Maar dat aantal is wel ruim 10 procent lager dan vorig jaar. Samsung zelf wijt zijn tegenvallende kwartaalcijfers dan ook aan trage verkoop van de Galaxy S9.

Naast Huawei groeien ook de andere Chinese telefoonmakers Xiaomi en Oppo hard. Ze waren afgelopen kwartaal verantwoordelijk voor respectievelijk 9,3 en 8,6 procent van de verscheepte smartphones. Xiaomi groeide het hardst, met bijna 50 procent. 

Het is niet bekend hoe de winstverdeling afgelopen kwartaal was. Vooral de Chinese telefoonmakers wisten in het verleden flink te groeien door kleine marges, waardoor geen winst werd gemaakt. Al jaren zijn Apple en Samsung de bedrijven die het grote merendeel van de winst op de smartphonemarkt opstrijken.