'Facebook test eigen spraakassistent'
Aloha, Facebook

'Facebook test eigen spraakassistent'

22-08-2018 10:01 Laatste update: 19:34

In de nieuwste versie van de Facebook-app is bewijs te vinden dat het bedrijf werkt aan een eigen spraakassistent.

Onderdelen van een spraakassistent met codenaam 'Aloha' werden gevonden door softwareonderzoeker Jane Manchun Wong, die wel vaker apps uitpluist op zoek naar nieuwe dingen. Wong vond een deels werkzame testversie van een spraakassistent, genaamd 'Aloha Voice Testing'.

De testfunctie kan al wel gebruikt worden om spraak te herkennen en gesproken tekst om te zetten naar geschreven tekst. Daarmee lijkt Facebook in ieder geval de basis te leggen voor een spraakassistent. Er gaan al langer geruchten over een eigen slimme speaker van Facebook. Geruchten spraken over speakers met de codenamen 'Aloha' en 'Portal'.

Facebook zou zijn plannen voor een slimme speaker eerder dit jaar hebben uitgesteld, na het dataschandaal met Cambridge Analytica. Facebook zou hebben gedacht dat het presenteren van een speaker die altijd lijkt mee te luisteren met de gebruiker op dat moment niet de juiste stap was.

Wong heeft in de code van Facebook ook een verwijzing gevonden naar 'Portal'. Het gaat om een apparaat dat de gebruiker via wifi of bluetooth met zijn telefoon kan koppelen. Mogelijk gaat het om een slimme speaker met scherm, die draait op de slimme assistent van Facebook. Momenteel biedt alleen Amazon een slimme assistent met beeldscherm, de Echo Show. Ook Google zou volgens geruchten aan een Home-apparaat met scherm werken.