Audi e-tron presentatie lancering kopen etron
Elektrische SUV

Audi opent aanval op Tesla met de e-tron

18 september om 14:50
Laatste update: 19 september om 06:02

Audi heeft dinsdagochtend zijn elektrische auto e-tron gepresenteerd. De vijfpersoons SUV heeft een actieradius van 400 kilometer.

De Audi e-tron heeft twee elektromotoren, goed voor 408 pk, en een vierwielaandrijvingssysteem. Op een volle 95 kWh-accu haalt de auto volgens de WLTP-test een afstand van 400 kilometer. De e-tron ondersteunt snelladen, tot 150 kW, waardoor de accu in een half uur voor 80 procent opgeladen kan zijn. 

De topsnelheid van de e-tron is 200 km/u en hij gaat van 0 naar 100 km/u in 5,5 seconden. De e-tron heeft twee schermen in het middenconsole, voor onder meer navigatie en climate control, en een derde schermpje bij het stuur. Er is een optie om de zijspiegels te vervangen door camera's en schermpjes in de deur. 

De Audi e-tron heeft plek voor vijf inzittenden en beschikt over 660 liter aan bagageruimte. De auto is vanaf 22 november te bestellen. De Nederlandse prijzen beginnen bij 84.100 euro. De eerste leveringen vinden begin 2019 plaats.

Samenwerking met Amazon

De e-tron ondersteunt ook spraakbediening via Amazons virtuele assistent Alexa. Zo kun je met stemcommando's muziek afspelen, weerinformatie opvragen, items toevoegen aan je takenlijstje, eten bestellen of andere Alexa-apparaten die je thuis hebt bedienen. De auto heeft een speciale knop die de spraakbesturing activeert. 

Audi werkt in de VS ook samen met Amazon voor het leveren van oplaadapparatuur voor de e-tron. Die thuisladers kosten circa duizend dollar. Het is de eerste keer dat Amazon een deal heeft gesloten met een autofabrikant voor de levering van zulke thuisladers.  

Twaalf elektrische Audi-modellen

Audi presenteerde de e-tron dinsdagochtend (Nederlandse tijd) op een autobeurs in San Francisco, de 'achtertuin' van concurrent Tesla. Audi wil tussen nu en 2025 met twaalf nieuwe elektrische modellen de aanval openen op Tesla.

De twaalf elektrische Audi's moeten uiteindelijk een derde van de leveringen van het bedrijf uitmaken. Het bedrijf werkt bij de technologische ontwikkeling in opdracht van de Volkswagen-groep nauw samen met Porsche, het andere luxemerk van Volkswagen.

Snelladers

Tesla had lang het rijk min of meer alleen in de wereld van de elektrische auto's. Inmiddels melden zich steeds meer concurrenten aan het front, inclusief de grote, gevestigde autobouwers. Zo presenteerde Mercedes onlangs zijn elektrische auto EQC.

Audi werkt samen met onder meer Daimler, BMW en Ford aan een netwerk van snelladers, genaamd IONITY. Tesla heeft al een groot netwerk van Superchargers.

Bright bekeek onlangs het prototype van de Audi E-tron.