Elektrisch rijden

Studenten willen race-auto in 2 minuten opladen

© GerlachDelissen / Inmotion

Studenten willen race-auto in 2 minuten opladen
21 september om 19:27
Laatste update: 24 september om 21:24

Binnen vijf jaar moet het mogelijk zijn om de accu van een elektrische race-auto in slechts twee minuten op te laden. Dat wil het studententeam InMotion van de TU/e- en Fontys aantonen.

De Eindhovense studenten presenteerden deze week hun nieuwe race-auto. Met de Vision, zoals de auto heet, willen de studenten in 2023 meedoen aan de 24-uursrace van Le Mans.

Het zou voor het eerst zijn dat een volledig elektrische auto de 24-uursrace van Le Mans voltooit. Om dat voor elkaar te krijgen willen de studenten hun elektrische voertuig net zo snel laden als het duurt om de tank van een brandstofauto vol te gooien.

Koeling

Op dit moment kost het met een snellader nog minimaal 20 minuten om de batterij tot 80 procent op te laden. Volgende zomer wil het studententeam een eerste werkend prototype hebben waarbij het laadproces is bekort tot tien minuten.

Een flinke uitdaging is om het snelle laden veilig te laten verlopen. De batterij mag daarbij niet te warm worden. Daarvoor is een goede koeling noodzakelijk, legt marketingmanager Gijs Herings van InMotion uit aan universiteitsblad Cursor. "De grootste moeilijkheid is de hoeveelheid stroom die in korte tijd in de auto moet worden gebracht en de warmte die bij het opladen vrijkomt."