Apple-ceo Tim Cook krijgt prijs voor inzet voor diversiteit
Anti-haat-prijs

Apple-ceo Tim Cook krijgt prijs voor inzet voor diversiteit

16-11-2018 15:33 Laatste update: 16:43

De Anti-Defamation League (ADL), een Amerikaans-joodse organisatie die strijdt tegen onverdraagzaamheid, geeft Apple-ceo Tim Cook een onderscheiding. Ook heeft Apple deze week een prijs gewonnen voor het tegengaan van slechte arbeidsomstandigheden bij zijn leveranciers.

De Apple-ceo ontvangt op 3 december de eerste Courage Against Hate-award, omdat hij zich volgens de ADL inzet voor diversiteit en sociale vooruitgang. “Nu technologie wordt gebruikt om haat te verspreiden, is Tim een voortrekker geweest in de bestrijding daarvan op de Apple-platformen”, zegt Jonathan Greenblatt, de directeur van de ADL.

De organisatie prijs Cooks inzet voor de rechten van immigranten en de LGBTQ-gemeenschap. Tim Cook, die in 2014 publiekelijk uit de kast kwam en daarmee in één klap de meest prominente openlijk homoseksuele ceo in de Verenigde Staten, spreekt zich geregeld uit tegen onverdraagzaamheid. Zo hekelde hij een wet in de Amerikaanse staat Arkansas die het ondernemers mogelijk maakt om op basis van hun geloof homoseksuele klanten te weigeren.

“Dankzij mijn homoseksualiteit weet ik uit eigen ervaring wat het betekent om tot een minderheid te behoren”, schreef Cook, toen hij in 2014 wereldkundig maakte dat hij homo was. Na een bijeenkomst van neonazi’s in het Amerikaanse Charlottesville in de zomer van 2017 veroordeelde hij het racistische geweld in een brief aan het Apple-personeel.

Anti-slavernij

Deze week ontving Apple ook een prijs voor zijn inspanningen om gedwongen arbeid bij zijn toeleveranciers tegen te gaan. Het bedrijf kreeg de Stop Slavery Award van de Thomson Reuters Foundation, onder meer omdat Apple onderaannemers verbiedt om werknemers te dwingen door te werken tot ze een schuld hebben afbetaald.

Daarnaast prees de Thomson Reuters Foundation Apple’s inspanningen om het gebruik van mineralen afkomstig uit conflictgebieden of mijnen met kinderarbeiders, in zijn producten terug te dringen.

Niet iedereen deelt het enthousiasme over Apple. Zo noemde China Labor Watch, een non-profitorganisatie die onderzoek doet naar de arbeidsomstandigheden in Chinese fabrieken, de onderscheiding ‘een grap’. “Apple doet misschien meer dan andere bedrijven, maar nog altijd niet genoeg”, meent Li Qiang van China Labor Watch. “Er is nog altijd sprake van gedwongen arbeid bij de fabrieken van de toeleveranciers van Apple." 

Kijk ook: review van iPhone XR

Meer gadgetreviews, abonneer je op het Bright YouTube-kanaal