VS waarschuwt providers in andere landen voor Huawei
Spionage

VS waarschuwt providers in andere landen voor Huawei

23-11-2018 09:28 Laatste update: 11:15

De Amerikaanse overheid probeert telecom- en internetaanbieders in diverse landen ervan te overtuigen geen telecomapparatuur van Huawei te gebruiken.

Volgens The Wall Street Journal dringen de Amerikanen er bij bondgenoten op aan om te stoppen met het gebruik van Huawei-apparatuur in hun netwerken. Volgens de Verenigde Staten bestaat er het risico dat de Chinezen via een achterdeurtje in de apparatuur kunnen spioneren.

Deze zomer zette president Trump zijn handtekening onder een wet die het gebruik van technologie van Huawei grotendeels verbiedt bij de Amerikaanse overheid. Het verbod dat in de komende twee jaar van kracht wordt, geldt behalve voor Amerikaanse overheidsdiensten ook voor bedrijven die in opdracht van de overheid werken.

Verenigd Koninkrijk en Australië

In de VS bestaan grote zorgen over Huawei-apparatuur. Begin dit jaar adviseerden de hoofden van zes Amerikaanse opsporings- en inlichtingendiensten zelfs om geen Huawei-telefoons te gebruiken, omdat zij vrezen dat de Chinese overheid de toestellen kan afluisteren.

Ook in het Verenigd Koninkrijk en Australië wordt al langer gewaarschuwd voor het gebruik van apparatuur van de Chinese telecomproducent. Huawei is een belangrijke leverancier van apparatuur voor mobiele netwerken in onder meer Europa in Latijns-Amerika. In Nederland is het bedrijf onder meer verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het netwerk van T-Mobile.

C2000

Deze week drongen GroenLinks en VVD er bij minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) op aan om een stokje te steken voor het gebruik van Chinese software bij essentiële communicatiesystemen.

De partijen willen een dochteronderneming van het Chinese Hyteria Communications uitsluiten als leverancier voor C2000. C2000 is het communicatiesysteem dat wordt gebruikt door de politie, brandweer en ambulancediensten. Ook onderdelen van het ministerie van Defensie, zoals de Koninklijke Marechaussee, maken er gebruik van.

Huawei-telefoon laadt andere smartphones op:

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's