Praten tegen je fiets: deze e-bike heeft Alexa ingebouwd
Smart bike

Praten tegen je fiets: deze e-bike heeft Alexa ingebouwd

10-01-2019 15:29 Laatste update: 11-01-2019 09:24

Gaan we binnenkort ook tegen onze fietsen praten? Als het aan de winkelketen Halfords ligt wel. Deze zomer brengt Halfords een fiets en een e-bike uit met spraakassistent Amazon Alexa ingebouwd.

Wat moet je met een spraakassistent op je fiets? Een redacteur van techsite Engadget was in de eerste instantie ook sceptisch, maar nadat hij de elektrische fiets Cybic E-Legend op de techbeurs CES zag, kon hij wel wat toepassingen bedenken. Zo kan je de fiets, die is voorzien van een klein scherm, vragen om je van A naar B te navigeren, de verwarming thuis alvast aan te zetten of je partner een sms'je te sturen dat je wat later komt als je tegenwind hebt.

De microfoons in de fiets werkten volgens de Engadget-redacteur op de rumoerige beursvloer verrassend goed. Of dat ook zo is in het echte verkeer met lawaai van auto's en geruis van wind, moet nog blijken. Hij was in elk geval niet erg onder de indruk van de ingebouwde luidspreker, die slecht te horen en van lage kwaliteit was.

Slim slot en gps-tracker

De Cybic E-Legend kan je via je smartphone met het internet verbinden. In het Verenigd Koninkrijk is de e-bike verkrijgbaar met een Vodafone-simkaart. Net als bijvoorbeeld de Nederlandse e-bike VanMoof Electrified S2 heeft de Cybic E-Legend een geïntegreerd naafslot dat je activeert met een parkeerknop op de horizontale fietsstang. Via knoppen op datzelfde paneeltje zet je de lampen aan of uit en neem je een foto met een bluetooth verbonden camera. De Cybic E-Legend heeft ook een gps-tracker ingebouwd die het dieven moeilijker moet maken.

De prijs en de specificaties van de Cybic Legend en E-Legend e-bike zijn nog niet bekend. Voorlopig zullen de slimme Cybic Legend-fietsen alleen bij Britse vestigingen van Halfords verkrijgbaar zijn.

Getest: het 'schopslot' op de VanMoof e-bike