Diensten om dit jaar naar uit te kijken
Top 10

Updates en diensten om in 2019 naar uit te kijken

20 januari om 18:49
Laatste update: 24 januari om 17:03

Naar deze streamingdiensten, updates en betaalinnovaties kijken we uit in 2019. Van de start van Apple Pay in Nederland tot de Netflix-concurrent van Disney.

Apple Pay in Nederland

In veertien Europese landen, waaronder in onze buurlanden Duitsland en België, is Apple Pay inmiddels beschikbaar. Maar in Nederland wachten we nog altijd op de betaaldienst. Volgens deskundigen is dat omdat we al zoveel betaalopties hebben - ABN Amro introduceerde deze week nog contactloos betalen met een ring, horloge of armband - maar wat ons betreft kan Apple Pay daar niet snel genoeg aan worden toegevoegd.

Instant geld overmaken naar andere banken

Nog een betaalinnovatie waar we al veel te lang op zitten te wachten: Instant Payments, waardoor overboekingen via internetbankieren en banken-apps binnen vijf seconden op een andere rekening staan. Ook als degene naar wie je geld overmaakt bij een andere bank zit. De eerste langzame introductie begint volgende maand, vanaf dit voorjaar moeten alle klanten van Rabobank, ABN Amro, ING, SNS, ASN Bank, RegioBank en KNAB snel kunnen betalen.

'Netflix voor games' van Microsoft

Xbox-games op elke smartphone, laptop of console spelen: dat is de belofte van Project xCloud, de streamingdienst die Microsoft zelf omschrijft als de 'Netflix voor games'. De techgigant kan voor het aanbod op de streamingdienst onder meer putten uit een catalogus van eerder in eigen huis ontwikkelde games, zoals Halo en Forza Horizon. Vooralsnog is Microsoft nog altijd bezig met de ontwikkeling van xCloud, maar verwacht dit jaar al wel de eerste publieke testen van de streamingdienst.

Sonos-ondersteuning Google Assistent

Al in 2017 aangekondigd, maar dit jaar gaat het dan echt gebeuren: ondersteuning voor de Google Assistent in Sonos-speakers. Volgens Sonos was er 'meer tijd nodig om de ervaring goed te krijgen'. In de Sonos Beam- en Sonos One-speakers heeft de fabrikant al wel ondersteuning voor de Amazon-assistent Alexa, maar helaas maar in een paar landen.

Amazon Alexa in het Nederlands

Over Alexa gesproken, het wordt hoog tijd dat we ook in het Nederlands met de slimme spraakassistent van Amazon kunnen communiceren. Want het is natuurlijk hartstikke mooi dat Amazon in hoog tempo het ene na het andere apparaat uitbrengt met Alexa aan boord, maar om de Nederlandse huishoudens te veroveren is meer nodig. Amazons belangrijkste concurrent Google heeft dat begrepen, en bracht vorig jaar zijn Google Assistent in het Nederlands uit. Dit jaar volgt Amazon hopelijk ook.

De gadgets van 2019:

Streamingdienst Disney+

In de tweede helft van dit jaar gaat Disney+ van start. De Netflix-rivaal zal vooralsnog helaas alleen in de VS verkrijgbaar zijn. Op de streamingdienst zullen onder meer series en films te zien zijn van Marvel, Pixar en Star Wars. Dat betekent ook dat Disney zijn films en series van Netflix zal halen (zij het vermoedelijk niet in Nederland). Disney+ zal goedkoper worden dan Netflix, dat juist deze week zijn prijzen in de VS verhoogde.

Videodienst Apple

Behalve Disney werkt ook Apple aan een Netflix-concurrent. Het bedrijf steekt flinke bedragen in het ontwikkelen van videocontent. Aanvankelijk was het plan om de streamingdienst in maart te lanceren, maar inmiddels lijkt het erop dat de introductie later plaatsvindt. Onder meer omdat er interne strubbelingen zijn over hoeveel seks, geweld en gevloek Apple wil toestaan in de content. Mogelijk wordt de streamingdienst aanvankelijk gratis voor bezitters van een iPhone, iPad of Apple TV.

Airplay 2 op Samsung-, LG- en Sony-tv's

Belangrijke tv-producenten als Samsung, LG en Sony voegen AirPlay 2 toe aan hun smart-tv's. Daardoor bezitters van een iPhone of iPad video en muziek draadloos naar hun televisie streamen. Overigens voegt ook VLC ondersteuning voor AirPlay toe.

De tv-trends van 2019:

Android Q

De nieuwe grote Android-versie Android Q komt eraan en belooft veel moois: een uitgebreide donkere modus, een desktopmodus en verbeterde privacy-instellingen. Ook iOS 13 zal dit jaar uitkomen en de kans lijkt redelijk dat ook aan het mobiele besturingssysteem van Apple een donkere modus zal worden toegevoegd.

ECG-functie Apple Watch

In de VS kunnen bezitters van een Apple Watch een hartfilmpje maken met hun horloge. Met Apple Watches die in Europa zijn verkocht, is dat vooralsnog onmogelijk. Eerst moet er goedkeuring komen van de Europese autoriteiten. Wie weet volgt die goedkeuring nog dit jaar.  

Review: Apple Watch Series 4

Meer gadgetvideo's? Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal.