10 miljoen euro aan gestolen IOTA-tokens teruggevonden, hacker vast

10 miljoen euro aan gestolen IOTA-tokens teruggevonden, hacker vast

30-01-2019 19:45 Laatste update: 19:57

Vrijwel alle IOTA-tokens die sinds januari 2018 gestolen zijn, zijn gevonden. Het gaat in totaal om cryptocurrency-tokens ter waarde van tien miljoen euro.

De autoriteiten hebben nog wel beslag gelegd op alle teruggevonden cryptomunten. Het cryptogeld wordt gebruikt als bewijsmateriaal in de zaak tegen de man die wordt verdacht van de diefstal, meldt Reuters. 

In de diefstal heeft een hacker ongeveer tien miljoen euro aan IOTA-munten buitgemaakt bij meer dan 85 verschillende beleggers. Vorige week maakte Europol bekend dat de organisatie Britse en Duitse politiediensten had bijgestaan in het oppakken van een 36-jarige man uit Oxford.

'Normale baan, goede opleiding' 

In eerste instantie werd er gedacht dat de diefstal gepleegd was door een georganiseerde groep criminelen. Momenteel denkt men dat de 36-jarige verdachte alleen werkte. Volgens de oprichter van IOTA had de man een normale baan en is hij hoogopgeleid.

Tegen Reuters zegt de oprichter van IOTA, Dominik Schiener, dat vrijwel alles dat is gestolen, ook is teruggevonden. Slechts een klein gedeelte blijft onvindbaar. De verschillende cryptobeurzen hebben de accounts van de hacker geblokkeerd, waardoor het hem niet gelukt is om het geld te cashen.

Wallets beter beschermd

IOTA wallets worden beschermd door een cijferreeks. Die kan worden opgeroepen door seed-generators die online te vinden zijn. Er zijn verschillende sites met van die generatoren, maar op een van de websites werden de toegangscodes stiekem opgslagen. Met die gegevens kon de hacker inbreken in de wallets van de slachtoffers, om vervolgens IOTA naar  zijn eigen wallet over te maken.

Toen IOTA achter de hack kwam, nam het bedrijf maatregelen genomen om dergelijke diefstallen in de toekomst te voorkomen.

Een IOTA is op dit moment ongeveer 22 eurocent waard. Op 1 januari 2018, de datum waarna de diefstallen werden gepleegd, was een IOTA nog 3,70 euro waard.