Gevaarlijk: elektrische stepjes op afstand te stoppen na hack
Step-hack

Gevaarlijk: elektrische stepjes op afstand te stoppen na hack

13-02-2019 17:31 Laatste update: 17:31

De populaire elektrische stepjes van de Chinese fabrikant Xiaomi zijn op afstand te hacken en midden in het verkeer tot stilstand te brengen.

Onderzoekers van het beveiligingsbedrijf Zimperium hebben een fout gevonden in de software van de Xiaomi M365-stepjes. Kwaadwillenden kunnen met een hack via hun smartphone op een afstandje een elektrische step laten versnellen of laten stoppen. Zo'n hack kan tot zeer gevaarlijke verkeerssituaties leiden, waarschuwt het bedrijf.

Zimperium-manager Rani Idan zegt tegen Wired dat hij de bug binnen een paar uur vond na het onderzoeken van de softwarebeveiliging van de M365-step. Hij ontdekte dat de bluetooth-softwaremodule van de stepjes, waarmee de gebruiker via zijn smartphone met de step kan communiceren, een groot beveiligingslek bevatte. Hij kon verbinding maken met stepjes zonder dat er om een wachtwoord werd gevraagd. Vervolgens kon hij zijn de stepjes voorzien van zijn eigen firmware.

Controle overnemen

Idan kon hierdoor op afstand de volledige controle over de step overnemen, zoals het plotseling afremmen of accelereren. Een soortgelijke bug in de bluetooth-module werd in 2017 in de Segway MiniPro-hoverboards gevonden, maar die is verholpen. Dat geldt niet voor deze bug in de Xiaomi M365-stepjes.

Xiaomi was volgens Idan op de hoogte van de bug, maar was niet in staat het zelf op te lossen. De bluetooth-module met de bijbehorende software is ingekocht bij een derde partij, die het probleem moet oplossen. Wanneer dat gebeurt, is nog niet duidelijk.

Hack-app

Zimperium heeft de controversiële stap genomen om de Android-versie van de hack-app te publiceren om de ernst van de situatie te benadrukken. Het bedrijf wil hiermee zoveel mogelijk mensen waarschuwen.

Overigens is het in Nederland illegaal om met een Xiaomi M365 de openbare weg op te gaan.

Getest: elektrische step Xiaomi

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's