'Huawei zet aan tot stelen bedrijfsgeheimen Apple'
Beloning voor jatten

'Huawei zet aan tot stelen bedrijfsgeheimen Apple'

18-02-2019 19:20 Laatste update: 19:19

De Chinese techgigant Huawei zou een actief beleid voeren om informatie en innovaties van concurrerende techbedrijven zoals Apple te stelen. Het is meerdere malen gelukt.

Dat meldt onderzoekssite The Information op basis van verschillende anonieme bronnen. Zo zou Huawei in een gesprek met een toeleverancier voor de Apple Watch anderhalf uur gepoogd hebben om vertrouwelijke informatie te ontfutselen. Het ging om de levering van hartslagsensoren.

Ook zou het bedrijf een aansluiting van een MacBook Pro in 2016 hebben gekopieerd in zijn eigen laptop MateBook Pro X uit 2018. Een van de tactieken om informatie los te peuteren is dat Huawei praat met oud-Apple-medewerkers. Zelfs als deze bij Huawei komen solliciteren. "Het was duidelijk dat zij eerder probeerden informatie over Apple te achterhalen dan dat ze overwogen om mij aan te nemen", zei een van de bronnen.

Bonusbeleid

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie krijgt het personeel van Huawei zelfs bonussen bij het verkrijgen van vertrouwelijke informatie. Hoe vertrouwelijker de informatie, hoe hoger de bonus.

Het stelen van informatie zou niet alleen ophouden bij Apple. Ook Cisco, Motorola en Akhan Semiconductor zouden eerder jatpogingen door Huawei hebben ondergaan.

Spionage

Het imago van Huawei is het afgelopen jaar al flink besmeurd. De Amerikaanse president Donald Trump riep op tot een Huawei-blokkade in de VS, omdat het Chinese bedrijf volgens hem spioneerde voor de Chinese overheid.

Ook andere westerse landen overwegen om de stekker uit Huawei-producten te trekken. De Britse geheime dienst zei vandaag juist dat het risico van Huawei 'beheersbaar' is. Dit wordt gezien als een tegenslag voor bondgenoot Amerika.

Samsung of Huawei: welke smartwatch is de beste?

Meer gadgetvideo's? Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal