Tegenvaller Tesla: Consumer Reports raadt Model 3 niet meer aan
Betrouwbaarheid

Tegenvaller Tesla: Consumer Reports raadt Model 3 niet meer aan

22-02-2019 09:35 Laatste update: 09:34

Een tegenvaller voor Tesla: het invloedrijke Amerikaanse Consumer Reports raadt de Model 3 niet langer aan, vanwege ‘afgenomen betrouwbaarheid’.

In een recent tevredenheidsonderzoek van Consumer Reports gooide de Tesla Model 3 nog hoge ogen, maar leden van de organisatie melden toch de nodige problemen met de nieuwe Tesla. Vanwege deze negatieve ervaringen, met onder meer de elektronica en de laklaag, heeft Consumer Reports nu besloten om de Model 3 niet langer het predicaat ‘aangeraden’ te geven.

“Hoewel Tesla’s het goed doen in onze testen op de weg en hoewel de eigenaars zeer tevreden zijn, is de betrouwbaarheid van de auto’s niet consistent”, stelt Jake Fisher, die bij Consumer Reports verantwoordelijk is voor de autotesten.

De discrepantie tussen de tevredenheidsscores bij Tesla-rijders en de problemen die zij ondervinden, kan volgens Fisher worden verklaard door de enorme sympathie die zij voor het merk hebben. “Bij een auto met enthousiaste volgers, zoals de Tesla, hebben eigenaars weleens de neiging om weg te kijken bij problemen. Dat hebben we eerder gezien bij de Jeep Wrangler en de Chevrolet Corvette.”

Bijna 4 procent minder waard

In een reactie op het besluit van Consumer Reports laat Tesla weten dat het bedrijf al het nodige heeft gedaan om de geconstateerde problemen weg te nemen. “De overgrote meerderheid van deze problemen zijn al rechtgezet door verbeteringen in het ontwerp en de fabricage.”

Het besluit van Consumer Reports miste zijn uitwerking op de beurskoers van Tesla desondanks niet: het bedrijf werd donderdag bijna 4 procent minder waard.

Grote publiek

De Model 3 is de eerste Tesla die is bedoeld voor het grote publiek. Tijdens de productie van zijn goedkoopste auto tot nu toe ondervond Tesla de nodige problemen. Zo lukte het aanvankelijk maandenlang niet om voldoende voertuigen van de band te laten rollen.

Inmiddels heeft Tesla de productie wel op peil en worden er wekelijks vijfduizend exemplaren geproduceerd. Sinds begin deze maand wordt de auto in West-Europa geleverd. Ook in China is de Model 3 inmiddels verkrijgbaar. Opmerkelijk: met dat laatste loopt Tesla voor op schema.

Eerste indruk: Tesla Model 3 vanuit Los Angeles

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's