Tegen nepnieuws

WhatsApp test 'omgekeerd plaatjes zoeken' tegen nepnieuws

WhatsApp test omgekeerd afbeelding zoeken
18 maart om 18:01
Laatste update: 19 maart om 08:52

WhatsApp test de mogelijkheid om omgekeerd naar afbeeldingen te zoeken, mogelijk om de verspreiding van nepnieuws tegen te gaan.

De functie om met afbeeldingen te zoeken zit in één van de nieuwe bèta-versies van Android, meldt WABetaInfo. Met de functie kunnen gebruikers binnen WhatsApp makkelijk zogenoemd 'omgekeerd zoeken op afbeeldingen'. De afbeelding in kwestie wordt dan vergeleken met afbeeldingen op Google.

Zo kunnen gebruikers makkelijk zien of een afbeelding die ze krijgen origineel is, of ergens anders vandaan komt. Google laat precies zien hoe vaak de afbeelding in zijn resultaten voorkomt, en waar die wordt gebruikt. De maatregel kan handig zijn in de strijd tegen nepnieuws, waar vaak bewust bepaalde foto's worden hergebruikt en opnieuw worden rondgestuurd.

WhatsApp krijgt eigen browser

Het zoeken naar foto's gebeurt binnen WhatsApp: er wordt dan een browservenster geopend. Tot nu toe had WhatsApp nog geen ingebouwde browser, maar ook die wordt getest in een bètaversie.

WhatsApp heeft de afgelopen tijd enkele maatregelen tegen de verspreiding van nepnieuws genomen. Zo werd het doorsturen van berichten begin dit jaar beperkt tot maar vijf ontvangers tegelijk. Zo moet het moeilijker worden om grote groepen gebruikers in één keer hetzelfde bericht door te sturen.

Ook staat er al een tijdje bij berichten vermeld of die zijn doorgestuurd. WhatsApp zegt maandelijks 2 miljoen accounts te verwijderen in verband met de verspreiding van nepnieuws en desinformatie.

Dit moet er beter aan WhatsApp: