App-tips: schrijf eens een boek
Appreview

App-tips: schrijf eens een boek

20-03-2019 21:36 Laatste update: 30-06-2019 15:37

Nina Verberne

Droom jij er, net als tienduizenden andere Nederlanders, van om schrijver te worden? Met deze vijf apps doe je inspiratie op, orden je je ideeën en ben jij misschien volgende jaar wel debutant op het Boekenbal.

1. Novelist

Zit je eraan te denken om een roman te schrijven? Dan is de app Novelist een prima startpunt. De app helpt je stapsgewijs te starten met je eigen boek. Als je het boek opdeelt in verschillende stukjes heb je binnen de kortste keren je eerste verhaal geschreven. Zo heb je opdrachten voor het verzinnen en verrijken van bijvoorbeeld de locatie, karakters en gebeurtenissen. Ook kun je een woorden doel voor jezelf opstellen om bijvoorbeeld iedere dag een x-aantal woorden te schrijven. Voor je het weet heb je een manuscript dat je naar uitgevers kan sturen!

Prijs: Gratis.
Beschikbaar voor: Android.
Pluspunten: Zeer uitgebreide app met allerlei handige functies waaronder het woordendoel.
Minpunten: De app vergeet wel eens je werk te back-uppen waardoor je heel veel voor niets hebt gedaan. Het is dus slim om je werk ook nog op een andere plek op te slaan.
Waar voor je geld: Niet van toepassing.

2. Scrivener

De app Scrivener is iets geavanceerder dan Novelist. Het schrijven van een boek is soms een chaotische opgave. Lappen tekst, allemaal hoofdstukken en soms wil je er gewoon lekker in knippen en plakken. De online app Scrivener is schrijfmachine, multomap en plakboek in een. De app maakt één geheel van al je alinea's en hoofdstukken en helpt je het verhaal te structureren van de openingszin tot het laatste woord. 
Scrivener onthoudt bovendien al je personages en dat is soms wel zo prettig.

Prijs: Gratis uitproberen, na deze proefperiode betaal je eenmalig 40,- euro.
Beschikbaar voor: Desktop en dat is ook wel fijn om je boek op te schrijven.
Pluspunten: Het programma is extreem overzichtelijk zodat je door al je hoofdstukken, alinea’s woorden en letters, je boek weer ziet. Daarnaast kun je je onderzoek naast je teksten zetten waardoor het schrijven je een stuk makkelijker af zal gaan.
Minpunten: Je kunt het programma alleen zetten op apparaten die op dezelfde software draaien. Dus als je thuis op een MacBook werkt, maar een Android-telefoon hebt, dan kan je deze niet koppelen.
Waar voor je geld: Het is absoluut de moeite waard als je graag een boek wil schrijven.

3. The Brainstormer

Last van een writer's block? Download dan de app The Brainstormer. Zoals de naam je al doet vermoeden, helpt de app je een handje met het brainstormen. Geen idee hoe je verder moet met je verhaal? Door aan de drie verschillende wielen (plot, thema en locatie) een draai te geven, krijg je allerlei grappige nieuwe combinaties die ervoor moeten zorgen dat je inspiratie wordt geprikkeld. Daarnaast kun je de wielen ook zelf bewerken met onderwerpen of personages die je graag in je boek wilt terug laten komen. De app is trouwens ook perfect voor mensen die niet per se een boek willen schrijven, maar gewoon hun creativiteit willen prikkelen.

Prijs: 1,95 euro
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Fijne dat je de wielen zelf kunt customizen op bijvoorbeeld een genre dat je aan het schrijven bent.
Minpunten: De app is er helaas alleen in het Engels.
Waar voor je geld: Ja.

4. Nederlands Woordenboek & Synoniemen

Deze app is je redder in nood als je het even niet meer weet. De app is je gratis woordenboek die je overal mee naar toe kunt nemen. Er staan wel meer dan 87.000 woorden en hun definities in. Ook kun je werkwoordvervoegingen checken en bepaalde woorden die je mooi vindt markeren. Extra fijn: de app bevat ook een deel waar je synoniemen kunt opzoeken, zodat je niet in je boek niet iedere keer met dezelfde woorden in herhaling valt.

Prijs: Gratis. Voor een bedrag van 1,09 euro verwijder je de advertenties uit de app.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Als je zoekt op een woord, krijg je ook nog allerlei uitdrukkingen en gezegden te zien. Extra fijn.
Minpunten: De app oogt een beetje alsof-ie uit de vorige eeuw komt, maar daar moet je doorheen kijken.
Waar voor je geld: Niet nodig om 1,09 uit te geven.

5. Wattpad

Is je boek af? Dan komt het spannendste: kijken wat mensen er van vinden en of je het eventueel kunt publiceren. Wattpad is een populair platform voor amateur schrijvers. Op het platform kun je jouw eigen verhaal aan de wereld tonen, maar je kunt ook boeken van anderen lezen en je ongezouten mening geven. Om gebruik te maken van de app heb je een profiel nodig, dat je makkelijk kunt aanmaken met je Facebook-profiel. De app geeft daarnaast aanbevelingen aan de hand van je gelezen boeken.

Prijs: Gratis. Maar je kan ook een premium-account nemen zodat je geen advertenties te zien krijgt.
Beschikbaar voor: iOS & Android.
Pluspunten: Ook leuk als je geen boek hebt geschreven voor het ontdekken van nieuwe schrijvers.
Minpunten: Er staan zoveel verhalen en boeken in dat het soms een beetje onoverzichtelijk is. Daarnaast is het niet duidelijk hoeveel je moet betalen nadat je proefperiode van een maand is afgelopen.
Waar voor je geld: Niet van toepassing.

Nina Verberne is vergroeid met haar smartphone en heeft haar eigen techwebsite voor vrouwen, Girl in a Tech World en maakt tech vlogs voor Libelle TV. Ze vindt niets leuker dan met jou haar favoriete apps en handige knowhow te delen.