© Bright

Getest: hoe handig is deze klok van Amazon?
Smart home

Getest: hoe handig is deze klok van Amazon?

06-05-2019 18:41 Laatste update: 18:39

De Amazon Echo Wall Clock past zichzelf aan de winter- en zomertijd aan. Maar de mooiste 'feature' is de weergave van timers.

Onlangs was ik te laat bij een afspraak, omdat ik vergeten was de zomertijd op mijn horloge door te voeren. Dat gebeurt in deze digitale tijden nauwelijks meer. Tech neemt steeds meer van ons leven over, zo ook de tijd. Alleen de analoge klokken moet je nog zelf instellen. Maar ook daar komt een einde aan.

De Echo Wall Clock is een bluetooth-klok van Amazon. Hij kan maar twee dingen: de tijd weergeven en laten zien hoe lang een timer nog loopt.

Op de klok zitten zestig ledlampjes die de laatste minuut van een timer aftellen. Is het nog tien minuten, dan branden de eerste tien lampjes. Je kunt ook extra timers zetten, daarvan licht alleen het laatste lampje op om aan te geven hoe lang die nog loopt. 

Specificaties

De klok is rond, 25 centimeter in doorsnee, heeft 2 wijzers, 12 getallen en 60 lampjes. De klok werkt alleen in samenwerking met een slimme Amazon Echo-speaker, met daarop de spraakassistent Amazon Alexa. Hij staat namelijk via bluetooth in verbinding met de speaker. Het bereik is slechts 9 meter.

De klok heeft zelf geen microfoon, maar staat in verbinding met een Echo-speaker. Hij werkt met vier meegeleverde AA-batterijen en nog wat hang- en sluitwerk. Deze batterijen werken niet zo lang, een kleine drie maanden ongeveer, maar met betere batterijen moet een klein jaar worden gehaald.

Automatisch aanpassen

Een paar dingen zijn erg fijn aan de klok. Zo maakt hij geen geluid en wordt de tijd automatisch aangepast aan de zomer- en wintertijd of aan de tijdszone waar de speaker op dat moment is. Ook zal de klok dus nooit achter gaan lopen, omdat hij checkt met de wereldtijd via internet. Dat allemaal voor een voordelige prijs: 29,99 dollar.

Dat zie je ook wel terug aan het design van de klok. Daarnaast is de tijd niet te zien in het donker, want de cijfers en wijzers geven geen licht. Ook laten de wijzers wel eens los, waarna de klok de tijd kwijt is. Extra irritant is dat de klok alleen werkt in combinatie met Alexa en dus niet met de Google Assistant of Siri. Voorlopig is de Echo Wall Clock nog niet makkelijk in Nederland verkrijgbaar. Wel verschijnt hij binnenkort op de Duitse en Britse Amazon-sites, waarna het eenvoudiger wordt om hem naar Nederland te halen.

Fijne kleine gadget

Ik houd heel erg van gadgets die maar één ding moeten doen en dat dan ook gewoon doen. Denk aan de Chromecast en de AirPods: simpel, maar zo fijn.

De klok is meer dan een gimmick. Het is echt handig om precies te zien hoe lang een timer nog duurt. Ik merk ook dat ik timers vaker gebruik en minder vergeet. Ook als ik mijn trein niet moet missen, bijvoorbeeld.

Bovendien laat de Echo Wall Clock goed de missie van Amazon zien: alles aan de speaker koppelen, zoals een magnetron en je auto. Daarmee wordt Alexa je tolk om met alle apparaten in je huis te praten.

Kijk ook: praten met je Amazon-magnetron

Volg Bright op YouTube voor meer video's over smart home