IKEA genereert eind dit jaar meer stroom dan het verbruikt
Groene winkels

IKEA genereert eind dit jaar meer stroom dan het verbruikt

23-09-2019 15:57 Laatste update: 24-09-2019 06:29

IKEA verwacht eind dit jaar al meer duurzame energie te genereren dan zijn winkels verbruiken.

IKEA doet net als veel andere grote bedrijven grote investeringen in duurzame energie. De Zweedse winkelketen zegt voor te lopen op de eigen plannen om in 2020 energieneutraal te zijn. 

De Ingka Groep, eigenaar van de meeste IKEA-winkels, verwacht voor het einde van het jaar al energiepositief te worden. Het bedrijf gaat meer duurzame energie genereren dan de winkels verbruiken.

Investeringen in zonne-energie

In de laatste 10 jaar investeerde de meubelgigant zo'n 2,5 miljard euro in wind- en zonne-energie. Afgelopen week kondigde het bedrijf aan dat het een aandeel van 49 procent neemt in twee grote Amerikaanse zonne-energieparken die binnen enkele maanden operationeel zullen zijn.

De CEO van Ingka, Jesper Brodin, zegt te blijven investeren in duurzame energie. Het is volgens hem ook 'slim zaken doen', omdat de toekomst van fossiele brandstoffen en het verspillend gebruik van beschikbare middelen in de toekomst kostbaar worden.

Hij roept bedrijven en regeringsleiders die maandag bij de Climate Action Summit in New York aanwezig zijn op zich te committeren aan maatregelen die er voor zorgen dat de opwarming van de aarde 1,5 graden Celsius niet overschrijdt.

Test: Ikea's slimme rolgordijnen

Meer dan 400 bedrijven, waaronder IKEA, Coca-Cola en Sony, hebben zich eerder gecommitteerd aan een initiatief van de VN om de opwarming van de aarde onder de 2 graden Celsius te houden.

IKEA produceert 1,7 gigawatts aan duurzame energie, verspreid over 920.000 zonne-modules, 534 windturbines in 14 landen en 700.000 zonnepanelen die nu in de maak zijn de VS.

Kijk ook: Ikea's eerste Sonos-speakers