Amsterdam test technologie voor veilige grote evenementen
Grote events

Amsterdam test technologie voor veilige grote evenementen

23-06-2020 15:48 Laatste update: 15:53

ANP / Bright

Slimme technologie moet ervoor zorgen dat een groeiend aantal bezoekers in Amsterdam weer veilig en prettig naar musea, theaters en evenementen kan gaan.

De gemeente en onderzoeksinstituut TNO gaan meerdere oplossingen testen in en rond evenementenlocaties in samenwerking met de Johan Cruijff ArenA, het Rijksmuseum en theater- en musicalproducent Stage Entertainment.

Het gaat onder meer om apps die bezoekers en burgers 'real-time informeren en adviseren over verwachte drukte in een gebied en alternatieve routes en locaties bieden'. De organisaties willen ook simulaties gebruiken om de meest optimale bezoek- en vertrektijden van bezoekers te bepalen.

Er wordt nagedacht over hoe geluid, licht of kleur mensen kunnen verleiden tot gewenst gedrag. Ook willen de organisaties looproutes verbeteren, zodat er minder contact is tussen bezoekers.

Eerder grote events houden

Het doel van de tests is dat grote evenementen door het inzetten van de technologie eerder plaats kunnen vinden. Het economisch herstel, onder andere in de sport- en culturele sector, zou zo versneld kunnen worden. Bewezen oplossingen kunnen op termijn ook landelijk ingezet worden, aldus de gemeente.

"We zijn een dichtbevolkte stad met normaal veel bezoekers, en niet de enige drukke stad in Nederland", zegt burgemeester Femke Halsema. "Het is goed dat gezamenlijk wordt onderzocht hoe we inwoners, ondernemers en bezoekers kunnen helpen makkelijker 1,5 meter afstand te houden, zodat we iedereen meer vrijheid kunnen bieden." 

Insta-musea weer open: hier maak je de mooiste selfies