© MIT

Deze robotboot vervoert mensen op de Amsterdamse grachten

Onderzoekers in een Roboat

Zelfvarende roboats

Deze robotboot vervoert mensen op de Amsterdamse grachten

26-10-2020 17:46 Laatste update: 17:46

Na de zelfrijdende auto is het tijd voor de zelfvarende boot. De eerste autonoom varende Roboat die passagiers kan vervoeren is bijna klaar. Het nieuwe prototype van de robotboot vervoert zelfstandig twee mensen. De uiteindelijke versie moet vier tot zes personen over de Amsterdamse grachten varen.

De Amerikaanse MIT-universiteit en het Amsterdamse AMS Institute werken al vier jaar in het onderzoeksprogramma Roboat aan autonoom varende boten voor transport van mensen en goederen. De Roboats konden zichzelf al aan elkaar koppelen om zo een drijvende constructie voor allerlei toepassingen, zoals bruggen, te vormen. 

De nieuwste versie van de Roboat kan ook passagiers vervoeren. Dat is onder andere getest over de Amsterdamse grachten. De autonome boot heeft in deze versie nog maar plek voor twee mensen. Het vaartuig kan in elke richting bewegen en beschikt over allerlei sensoren die moeten helpen bij het zelfstandig navigeren over het water, waaronder GPS en LiDAR.

Golven en stroming

Het team van wetenschappers werkt aan een grotere versie van de Roboat die vier tot zes mensen zelfstandig kan vervoeren. Volgens de onderzoekers moet de software nog verder worden verbeterd om goed om te kunnen gaan met sterke stroming en grote golven. 

Ook moet de robotboot nog beter kunnen 'begrijpen' welke objecten het op de vaartochten tegenkomt. Wanneer de grote versie van de Roboat wordt getest in Amsterdam, is nog niet bekendgemaakt. 

Meer van Bright: review iPhone 12