Google Pay in Nederland gestart bij drie banken
Contactloos betalen

Google Pay in Nederland gestart bij drie banken

17-11-2020 08:59 Laatste update: 09:16

De banken Bunq, N26 en Revolut bieden voortaan Google Pay in Nederland aan. Gebruikers kunnen met de betaaldienst met hun smartphone contactloos betalen in Nederlandse winkels.

De Google Pay-app zelf is niet beschikbaar in Nederland en daarom kunnen alleen klanten van de banken Bunq, N26 en Revolut gebruikmaken van de dienst binnen de bankenapps. "We hopen dat het snel voor meer Nederlanders mogelijk wordt om Google Pay te gebruiken", zegt een woordvoerster van Google.

Google Pay is te gebruiken in alle winkels die betalingen met Mastercard en Visa accepteren. Het toevoegen van een creditcard aan Google Pay gaat via de optie 'Aan Google Pay toevoegen' binnen de apps van de drie banken. "Zodra het registratieproces is voltooid kun je direct contactloos afrekenen in winkels", aldus Google. Gebruikers kunnen ook betalen in webwinkels die Google Pay accepteren.

Volgens het bedrijf is door de coronapandemie de behoefte om digitaal en contactloos te betalen fors toegenomen. "41 procent van alle mensen die normaliter met contant geld afrekenen probeerde tijdens de pandemie een contactloze kaart en 35 procent van alle kaarthouders voegde een kaart aan hun digitale wallet toe."

Apple Pay

Google Pay begon in 2015 in de Verenigde Staten en is ook in veel andere landen beschikbaar, waaronder een groot deel van Europa.

De vergelijkbare dienst van Apple op iPhones en Apple Watches, Apple Pay, is al ruim een jaar beschikbaar in Nederland. De meeste Nederlandse banken ondersteunen Apple Pay inmiddels.

Samsungs betaaldienst Samsung Pay is nog niet beschikbaar in Nederland.

Dominante positie techreuzen

Eerder deze maand liet de Autoriteit Financiële Markten (AFM) nog weten dat het zich zorgen maakt over de dominante positie van grote techbedrijven als Google en Apple. De bedrijven zijn steeds nadrukkelijker aanwezig in de Europese financiële sector, en dat maakt het lastiger om goed toezicht te blijven houden. In Nederland beperken de grote techbedrijven hun financiële inmenging vooralsnog tot betalingen.

Is Big Tech te machtig?