'Huawei verliest fors aan marktaandeel bij smartphones'
Smartphones

'Huawei verliest fors aan marktaandeel bij smartphones'

24-11-2020 08:25 Laatste update: 09:06

Het Chinese Huawei lijkt flink te lijden onder de beschuldigingen van spionagepraktijken. Die zorgen er onder meer voor dat het bedrijf stevig aan marktaandeel verliest op de markt voor smartphones.

Marktonderzoeker TrendForce berekende dat Huawei volgend jaar nog 4 procent van de wereldwijde smartphonemarkt in handen zal hebben. Dat betekent een forse daling ten opzichte van dit jaar. Nu is het bedrijf nog goed voor 14 procent van de markt.

Volgens de onderzoekers kan de ontwikkeling niet los worden gezien van de aanhoudende tegenwerking door de Amerikaanse regering. Washington verdenkt Huawei van spionage voor de Chinese overheid, wat het bedrijf overigens ontkent.

Door de tegen Huawei ingestelde sancties van de VS heeft het techconcern geen toegang meer tot Amerikaanse software, chipontwerpen en productiepartners. Daardoor mag Huawei sinds vorig jaar niet meer de Google-appwinkel en Google-diensten meeleveren op zijn smartphones, waardoor de toestellen voor consumenten in de westerse wereld minder aantrekkelijk zijn.

Xiaomi en Oppo 

Chinese concurrenten, zoals Oppo en Xiaomi, springen in het gat dat Huawei achterlaat. Ook Apple lijkt volgens TrendForce van de problemen bij Huawei te profiteren.

Honor

De Huawei-budgetdochter Honor zal volgend jaar goed zijn voor 2 procent van de markt. Huawei kondigde onlangs aan dit onderdeel van de hand te doen. De verkoop is onder meer ingegeven door tekorten aan onderdelen en onzekerheden als gevolg van de sancties.

Bright reviewt de Huawei P40: