'ACM onderzoekt Apple Pay vanwege beperken keuzevrijheid'
Contactloos betalen

'ACM onderzoekt Apple Pay vanwege beperken keuzevrijheid'

04-12-2020 13:55 Laatste update: 17:17

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat onderzoek doen naar contactloos betalen met smartphones, omdat er sprake zou zijn verminderde keuzevrijheid voor consumenten. Onder andere Apple Pay zou worden onderzocht.

Het onderzoek van de ACM zou zich ook richten op Apple, meldt Bloomberg. Op de iPhone en Apple Watch is alleen contactloos te betalen met Apple Pay.

De ACM wil officieel nog geen namen noemen. De toezichthouder schreef onlangs wel dat grote techbedrijven zoals Apple, Facebook en Amazon ervoor moeten zorgen dat hun platforms en apparaten geschikt zijn voor verschillende aanbieders van betaaldiensten.

'Innovatie belemmeren'

Het ACM-onderzoek richt zich op de toegang voor betaalapps tot NFC (Near Field Communication). Die techniek biedt de mogelijkheid om in een winkel contactloos met een telefoon te betalen.

"De software van sommige smartphones laat alleen de betaalapp van de ontwikkelaar van de software toe tot NFC-communicatie", schrijft de ACM. "Dat kan de innovatie op het gebied van betaalapps belemmeren en vermindert de keuzevrijheid van consumenten en bedrijven."

Banken en andere bedrijven hebben geklaagd dat ze ook de functie voor contactloos betalen willen hebben voor hun betaalapps op iPhones en de Apple Watch, maar dat Apple hen weigert toegang te geven tot de NFC-communicatie.

EU doet ook onderzoek

De Europese Commissie zou ook werken aan wetgeving om Apple te dwingen de NFC-functie op de iPhone open te stellen voor concurrenten. 

Als de ACM een overtreding vindt, kan dat leiden tot een sanctie zoals een boete. De toezichthouder kan ook tot de conclusie komen dat de regels niet zijn overtreden. Dan stopt het onderzoek.

Reactie Apple

Apple zegt in een reactie aan Bright dat Apple Pay is ontworpen met 'toonaangevende privacy en beveiliging'. "We zijn er trots op dat Apple Pay meer innovatie mogelijk maakt. We werken samen met banken, fintechs en verkopers om de beste betalingsoptie te zijn voor bedrijven en consumenten in heel Nederland."

Cameratest: hoe goed is de iPhone 12 Pro Max?