Google neemt tweede Nederlandse datacenter in gebruik
Datacenter bij Middenmeer

Google neemt tweede Nederlandse datacenter in gebruik

08-12-2020 11:14 Laatste update: 11:14

Het tweede datacenter van Google in Nederland is in gebruik genomen. In het datacenter in het Noord-Hollandse Middenmeer gaan 125 mensen aan de slag. Hoewel de datacenters banen opleveren, is er ook kritiek.

Google heeft in totaal 2,5 miljard euro in datacenters in Nederland geïnvesteerd. Het eerste serverpark van Google werd vier jaar geleden in Eemshaven in Groningen geopend. 

Google wijst op een onderzoek door adviesbureau Copenhagen Economics, waaruit blijkt dat de datacenter-investeringen een bijdrage van 3,6 miljard euro opleverden voor de Nederlandse economie tussen 2014 en 2019. In diezelfde periode zorgde de komst van de datacentra voor gemiddeld 3400 banen per jaar.

Microsoft

Naast de A7 bij Middenmeer staat behalve het centrum van Google nog een ander enorm datacenter van Microsoft, en er is nog een tweede center van Microsoft in aanbouw.

Kritiek

Niet iedereen in de gemeente Hollands Kroon is blij met de centra. De voornaamste kritiek luidt dat de datacenters niets bijdragen aan de energietransitie, doordat alle groene energie die in de omgeving wordt opgewekt, 'opgeslurpt' wordt door de serverparken. Ook verpesten ze volgens lokale tegenstanders het landschap.

Efficiënter

Google zegt dat de datacenters steeds efficiënter worden wat betreft energieverbruik. "Vergeleken met vijf jaar geleden haalt Google hierdoor nu ongeveer zeven keer zoveel rekenkracht uit dezelfde hoeveelheid energie", zegt manager van Google in Nederland, Martijn Bertisen. De datacenters zijn volgens het bedrijf hard nodig nu consumenten en bedrijven steeds meer onlinediensten gebruiken.

Het bestaande serverpark in de Eemshaven in Groningen wordt verder uitgebreid, bovenop de uitbreiding die Google eerder al aangekondigde. Als het werk klaar is, waarschijnlijk begin volgend jaar, zullen er 350 mensen werken in het datacenter in Eemshaven.

Getest: nieuwe Google-speaker Nest Audio