Elon Musk verkast naar Texas na kritiek op Californië
Musk

Elon Musk verkast naar Texas na kritiek op Californië

09-12-2020 10:41 Laatste update: 12:50

Tesla-topman Elon Musk is van de staat Californië naar Texas verhuisd. Hij uitte in een interview na zijn verhuizing kritiek op Californië, maar tegelijkertijd zorgt de verhuizing naar Texas er voor dat hij veel minder belasting hoeft te betalen.

Musk woonde de afgelopen twintig jaar voornamelijk in de omgeving van Los Angeles, waar SpaceX zijn hoofdkantoor heeft. Hij reisde ook regelmatig naar Tesla's hoofdfabriek in de buurt van San Francisco. De nieuwe fabriek in Texas gaat twee voertuigen voor Tesla bouwen: de elektrische pick-uptruck Cybertruck en een elektrische oplegger.

Mogelijk heeft de verhuizing gevolgen voor de belastingaangifte van Musk, sinds kort de op één na rijkste man ter wereld. Texas kent namelijk geen inkomstenbelasting, terwijl Californië juist een van de hoogste persoonlijke inkomensheffingen in het land oplegt aan zijn rijkste inwoners. De topman verhuisde ook zijn persoonlijke stichting vanuit Californië naar Texas.

Kritiek op Californië

Musk bekritiseerde Californië in een interview met de Wall Street Journal. Hij zei dat de staat zelfgenoegzaam was geworden, en daardoor minder aantrekkelijk voor hem. "Als een team te lang aan het winnen is, hebben ze de neiging om een beetje zelfingenomen te worden", aldus Musk. "Californië wint al heel lang. En ik denk dat ze dat een beetje als vanzelfsprekend beschouwen."

Boos over lockdown

In mei dreigde Musk zijn Teslabriek in Fremont en hoofdkantoor in Palo Alto in Californië te verplaatsen naar Texas of Nevada. Het dreigement volgde op het besluit van de autoriteiten om hem geen toestemming te geven de fabriek te heropenen tijdens de lockdown die toen gold. Hij noemde de lockdown in Californië eerder "fascistisch" en bestempelde de paniek die is ontstaan na het uitbreken van de coronapandemie eerder als "stompzinnig".

Kijk ook: Tesla Model 3