Supermarkt op vingers getikt om camera met gezichtsherkenning
Privacy

Supermarkt op vingers getikt om camera met gezichtsherkenning

15-12-2020 10:59 Laatste update: 12:21

Een supermarkt in Alphen aan den Rijn heeft een waarschuwing gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond van de overheid. Bij de ingang van het Jumbo-filiaal hing een camera die gekoppeld was aan een systeem voor gezichtsherkenning.

Bij elke bezoeker keek dat systeem of het gezicht voorkwam in een databank van mensen met een winkelverbod. Zo wilde de winkel dieven tegenhouden.

De Autoriteit Persoonsgegevens begon in december een onderzoek na berichten in de media over het camerasysteem. De supermarkt heeft de gezichtsherkenning voorlopig uitgezet, maar wil die weer gaan gebruiken.

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens mag dat echter niet zomaar. Mensen moeten daar expliciet toestemming voor hebben gegeven. "Het simpelweg binnenstappen van de supermarkt, onder het mom van 'wie zwijgt stemt toe', telt niet als toestemming", verklaart vicevoorzitter Monique Verdier van de toezichthouder.

Kerncentrale

Gezichtsherkenning mag wanneer het noodzakelijk is voor de beveiliging van een belangrijke plek van "zwaarwegend algemeen belang". Een supermarkt valt daar volgens de waakhond niet onder. "Bij de wet staat als enige voorbeeld de beveiliging van een kerncentrale. Die lat ligt dus hoog. Het voorkomen van winkeldiefstal is iets heel anders dan het voorkomen van een kernramp."

Gezichtsherkenning: zo snel wordt je herkend