Honderdduizend Nederlanders melden besmetting via CoronaMelder
CoronaMelder

Honderdduizend Nederlanders melden besmetting via CoronaMelder

21-01-2021 09:00 Laatste update: 22-01-2021 08:35

De CoronaMelder behaalt vandaag een twijfelachtige mijlpaal: honderdduizend Nederlanders hebben hun besmetting via de app gemeld. De afgelopen weken spoorde de CoronaMelder daardoor zo'n 1500 mensen op die geen klachten hadden, maar wel waren besmet.

De corona-app houdt met bluetooth in de gaten bij wie je in de buurt is geweest en werkt alleen als beide personen de app hebben geïnstalleerd. Op basis van bluetoothsignalen ziet de app of, hoe lang en hoe dicht je bij een ander bent geweest. Het gebruik van de app is vrijwillig. 

Duizenden meldingen

De afgelopen tijd gaven dagelijks gemiddeld zo'n 600 positief geteste mensen hun besmetting door via de app. Dit zou betekenen dat elke dag vele duizenden tot tienduizenden mensen een waarschuwing van de CoronaMelder moeten krijgen.

Toch krijgen heel veel mensen geen melding. "Dat heeft mogelijk te maken met de groep mensen die de CoronaMelder gebruikt", zegt Ron Roozendaal, directeur informatiebeleid bij het het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). "De CoronaMelder-gebruikers zijn vaak bekend met de maatregelen en gaan bewuster om met corona." 

Zo werkt CoronaMelder

Sneller waarschuwen

Zo'n tien procent van het aantal mensen dat zich laat testen na een melding in de CoronaMelder is ook daadwerkelijk besmet. Een groot deel had al klachten, een wat kleiner deel had geen klachten. Van alle mensen met klachten bleek zo’n 15 procent besmet, bij de mensen zonder klachten zo’n 5 procent. 

Bijna niemand van hen was volgens Roozendaal benaderd door de GGD in het kader van de reguliere bron- en contactopsporing. "Kortom, CoronaMelder waarschuwt mensen sneller."

De makers van de app zijn positief, mede omdat blijkt dat de gevreesde nadelige effecten van de CoronaMelder-app uitblijven. Het gaat dan onder meer om privacyzorgen en compensatiegedrag: de vrees dat men zich door de app onterecht veilig zou wanen, en zich niet meer aan andere maatregelen zou houden. Die zorgen blijken ongegrond, stelt de overheid op basis van zowel steekproeven als enquêtes.

Spookmeldingen

Soms krijgen gebruikers een waarschuwing van de app terwijl ze helemaal niet in de buurt zijn geweest van anderen. "Die verhalen kennen wij ook", legt Roozendaal uit. "Daarom doen we nu samen met Duitsland een test met robots en vaten water die mensen moeten voorstellen, en zetten we tussen hen obstakels als muren en ramen neer." Zo moet duidelijk worden of gebruikers van CoronaMelder valse meldingen kunnen krijgen door ramen of muren heen.

Ook vraagt de GGD niet altijd aan positief geteste mensen of ze hun besmetting via de CoronaMelder willen doorgeven. "Het staat in het takenpakket van callcentermedewerkers, maar sommigen hebben de training over de CoronaMelder nog niet gevolgd waardoor dit soms wordt vergeten", aldus Roozendaal.

Volgens de GGD hebben inmiddels alle callcentermedewerkers de training over de app afgerond.

Open en transparant

Het adviescollege ICT-toetsing, de ICT-waakhond van de overheid, gaat de ontwikkeling van de CoronaMelder evalueren. Het onderzoek gaat met name over de openheid en transparantie waarmee CoronaMelder is ontwikkeld. Iedere ontwikkelaar, ontwerper of andere specialist kon meehelpen met de ontwikkeling.

Die manier van werken is compleet anders dan veel ICT-projecten van de overheid, die vaak achter gesloten deuren worden ontwikkeld door volgens diezelfde waakhond 'duurbetaalde externen' en daardoor 'onnodig of onnodig groot' zijn.

Bij de CoronaMelder kon iedereen vanaf het begin meekijken en -helpen. "Daar ben ik erg trots op", vertelt Roozendaal. "Van de broncode tot de pentesten (rapporten met gevonden kwetsbaarheden door ethisch hackers, red.): alles is bij ons openbaar. En we krijgen nu meerdere vragen vanuit de overheid om ons werk- en ontwikkelingsproces aan hen te presenteren."