Raspberry Pi400: voor 100 euro een computer voor thuisonderwijs?
Bright Review

Raspberry Pi400: voor 100 euro een computer voor thuisonderwijs?

01-02-2021 16:45 Laatste update: 16:45

De mini-computer Raspberry Pi is er in een nieuwe versie, ingebouwd in een toetsenbord. Is dit de ideale goedkope extra computer voor thuisonderwijs? Bright-reviewer Rutger probeerde het met zijn 7-jarige zoon.

Voor wie 'm nog niet kent: de Raspberry Pi is een erg betaalbaar mini-computertje. De computer van zo’n 40 euro is prima bruikbaar om een beetje 'basic' op te computeren. Een game als Red Dead Redemption draai je er niet op en video-editen is ook niet aan te raden, maar surfen en werken in de cloud gaat net zo makkelijk als op een gewone computer.

Heb je dus een extra computer thuis nodig, dan kun je een Raspberry Pi4 aanschaffen, en voeg je daarna een muis en een toetsenbord toe. Zet het besturingssysteem Raspberry OS op een SD-kaartje en daar ga je. Word je daar een beetje zenuwachtig van of heb je geen (extra) toetsenbord en muis liggen, dan is de Raspberry Pi400 een handige nieuwe optie. Dit is een Raspberry Pi4, maar dan ingebouwd in een toetsenbord. Met alle aansluitingen van de gewone Raspberry, maar netjes weggestopt onder de toetsen. Hij kost los circa 80 euro. 

Koop je de kit van 108 euro dan krijg je er een muis bij, en een USB-C-voedingskabel en adapter, een HDMI-snoertje, een SD-kaartje inclusief Raspberry OS en een boek over de Raspberry Pi. Dat is een prima deal.

Theoretisch kun je deze unit gewoon direct in de HDMI-poort van je televisie doen en aan de slag gaan. Standaard staat er een browser op (Chromium) en een soort Office-pakketje. Maar gezien je voor thuisschool de meeste dingen in de browser moet doen, heb je eigenlijk alleen die nodig.

In praktijk blijkt dat werken met Google Classroom moeiteloos gaat. Microsoft Teams daarentegen werkt niet lekker. Werkt de school daarmee, laat de Raspberry dan staan. Om te kunnen videobellen heb je nog geluid nodig én een camera. Het handigste is een USB-camera met ingebouwde microfoon (de Razer Kiyo, bijvoorbeeld). Je kunt dan het geluid via een koptelefoon luisteren (de Pi heeft geen microfoon-input) en de microfoon van je webcam gebruiken. Je kunt ook voor het videobellen een telefoon gebruiken en voor de rest van het werk de Pi400, natuurlijk.

Voor 108 euro heb je een volledige kit waarmee je de meeste browserapps prima kunt draaien. Het boek dat je erbij krijgt geeft je uitleg over de computer en vertelt hoe je moet beginnen met programmeren in Scratch of in Python.

Daarmee is deze Raspberry Pi400-set een ideaal product om je kind goedkoop aan een eigen computer én mogelijk een nieuwe roeping te helpen.

Rutger Middendorp