16-jarige jongen opgepakt voor phishing
Cybercrime

16-jarige jongen opgepakt voor phishing

04-02-2021 18:01 Laatste update: 18:22

Een 16-jarige jongen uit Amsterdam zit vast op verdenking van phishing. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij fraude met onlinebetaalverzoeken. Er werd zo'n 371.000 euro buitgemaakt.

In de zaak hebben 56 mensen aangifte gedaan, meldt de politie. 

Bij de aanhouding vond het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland dinsdag in de woning van de jongen ook een vuurwapen en gegevensdragers. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Via Marktplaats en WhatsApp

De slachtoffers hadden een advertentie op Marktplaats staan en werden via WhatsApp benaderd. De zogenaamde koper stuurde vervolgens een linkje voor een betaalverzoek.

Dit gebeurt vaak onder het mom dat de potentiële koper onlangs slachtoffer is geworden van oplichting en de verkoper wil verifiëren door middel van betaling van 1 eurocent. Deze link lijkt op een legitiem betaalverzoek, maar blijkt een phishinglink te zijn.

 

Foutmelding

Op zo'n nagemaakte banksite krijgt het slachtoffer een foutmelding te zien en wordt er gevraagd het nogmaals te proberen. "Elke keer dat de verkoper zijn gegevens invoert, krijgt de fraudeur deze live binnen. Hij gebruikt ze om in te loggen en betalingen te doen van de rekening van de verkoper. "

De politie waarschuwt nooit op een betaalverzoek te klikken als iemand onbekend is. "Wilt u toch een betaalverzoek gebruiken bij het verkopen van spullen, doe dat dan door gebruik te maken van uw eigen bankomgeving of app."