Ford verdubbelt investeringen in elektrische auto's
Elektrisch rijden

Ford verdubbelt investeringen in elektrische auto's

05-02-2021 11:22 Laatste update: 14:53

Autofabrikant Ford wil de komende vier jaar 22 miljard dollar investeren in elektrische auto's. Het is bijna een verdubbeling van de eerdere investeringsplannen in elektrische auto's.

Ook steekt de op één na grootste autofabrikant van de VS meer geld, in totaal 7 miljard dollar, in technologie voor zelfrijdende auto's, maakte het bedrijf bekend.

De investeringen zijn onder andere bedoeld voor de ontwikkeling van krachtigere accu's voor elektrische auto's. Die moeten ervoor zorgen dat Ford ook snel elektrische varianten kan aanbieden van de modellen waar het merk goed mee scoort, waaronder pick-uptrucks, bestelbusjes en terreinwagens.

Tekort aan chips

Ford kampt net als veel andere autofabrikanten met een tekort aan chips die het in zijn auto's gebruikt. Het bedrijf maakte daarom bekend de productie van zijn populaire pick-up F-150 te verlagen.

Door het chiptekort kan Ford volgens topman John Lawler tussen 10 tot 20 procent minder auto's maken in het eerste kwartaal. Dat kan het bedrijf in heel 2021 tussen de 1 miljard tot 2,5 miljard dollar aan operationele winst kosten.

Defecte airbags

Ford zegt zich te herstellen van crisisjaar 2020. De aangepaste operationele winst steeg in het vierde kwartaal tot 1,7 miljard dollar, tegenover 500 miljoen dollar in dezelfde periode van 2019. Niettemin leed Ford een nettoverlies, waarbij ook eenmalige kosten zijn meegerekend, van 2,8 miljard dollar.

Daarbij speelden onder andere fikse kosten mee voor een grootscheepse reorganisatie en een terugroepactie van drie miljoen auto's wegens defecte airbags.

Kijk ook: nieuwe elektrische auto uit China