Regering Biden bekijkt veiligheidsrisico's TikTok opnieuw
Sociale media

Regering Biden bekijkt veiligheidsrisico's TikTok opnieuw

11-02-2021 07:01 Laatste update: 08:30

Video-app TikTok wordt in de Verenigde Staten nog niet verboden. Het Witte Huis maakte bekend de vermeende risico's van de app nog eens nader te onderzoeken.

De regering-Biden schortte een rechtszaak over een ophanden zijnde verbod op de app tot nader order op. Een gedwongen verkoop van de app aan winkelketen Walmart en softwaremaker Oracle was door een reeks juridische overwinningen door TikTok-moeder ByteDance eerder al uitgesteld.

De regering van de Amerikaanse president Joe Biden neemt de stappen van zijn voorganger met betrekking tot veiligheidsrisico's die bepaalde Chinese bedrijven vormen nog eens goed door, melden Amerikaanse media. Ondertussen zijn vertegenwoordigers van ByteDance met autoriteiten in de VS in gesprek om veiligheidsproblemen aan te pakken.

Trump wilde verbod

De regering-Trump zette hoog in tegen bedrijven die een veiligheidsrisico zouden vormen, bijvoorbeeld omdat ze te nauwe banden zouden hebben met de Chinese overheid of het leger van het land. Bij ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, was het grootste bezwaar dat de gegevens van alle gebruikers in China werd opgeslagen.

Data opslaan in VS

ByteDance liet weten bereid te zijn die data in de VS op te slaan, maar dat was voor de regering-Trump onvoldoende. Die dreigde met een verbod als er geen verkoop aan een Amerikaans bedrijf zou komen.

Na een flirt met Microsoft werd vorig najaar uiteindelijk een deal gesloten met Walmart en Oracle. Die zouden de Amerikaanse tak van TikTok deels in handen krijgen en tegelijkertijd daar diensten aan gaan leveren.

Rechtszaken

Ondertussen was ByteDance verschillende rechtszaken begonnen en kreeg het meerdere keren gelijk, waardoor een verbod er uiteindelijk niet kwam. Een zaak tegen de gedwongen verkoop loopt nog. Bovendien leek Trump zijn aandacht in het onderwerp te hebben verloren toen de deal was gesloten.

ByteDance heeft volgens de ingewijden in de tussentijd gesprekken gevoerd met de Amerikaanse toezichthouder voor buitenlandse investeringen CFIUS over het oplossen van de kwestie. Een van de oplossingen die op tafel ligt is het beheren van de data van TikTok-gebruikers door een vertrouwde derde partij. Dat zou betekenen dat er geen verkoop meer komt.

Volg Bright ook op TikTok.

Kijk ook: welke smartphone heeft de beste camera?