Getest: frisse lucht met de luchtreiniger Blue Air 7440i
Bright Review

Getest: frisse lucht met de luchtreiniger Blue Air 7440i

06-04-2021 13:44 Laatste update: 13:53

Geen hooikoorts, geen hoestbuien, geen vuile lucht, dat belooft de Blue Air 7440i. Bright-reviewer Rutger Middendorp zette hem in de keuken en daarna op de slaapkamer om te checken of hij verschil zou merken.

Een luchtreiniger klinkt sinds corona veel minder hypochonder dan twee jaar geleden. Als je de doos leest, kun je je haast niet voorstellen dat je zonder kunt leven. Germshield monitort pro-actief mijn huis en maakt virussen kapot en vreet bacteriën dat het een lieve lust is. Niets dan frisse lucht nog in mijn huis.

Hoe heb ik ooit zonder gekund? Nou, laten we voorop stellen: de Blueair 7440i is een apparaat van 729 euro. Dus het is de moeite om te overwegen of het écht belangrijk is dat je lucht schoner wordt gemaakt dan het is. Bovendien is het apparaat dat ongeveer tot boven de knie komt. Afhankelijk van de plaatsing van je knie. Bovendien moet hij een beetje luchtcirculatie genereren, dus je kunt hem niet verstoppen achter de bank.

BlueAir geeft aan hoeveel deeltjes van verschillende maten er nog in je huis rondzweven. In de app, maar ook met een lichtbalk. En dat is niet uit de lucht gegrepen. Of, nou ja, eigenlijk wel natuurlijk: de Healthprotect meet precies wat hij opvangt uit de lucht die hij aanzuigt. Vijf keer per uur ververst hij de lucht in totaal. Dus je zult niet langer suf worden van te lang in dezelfde ruimte zitten.

In tegenstelling tot sommige 'cowboyfabrikanten' zijn de claims die het bedrijf maakt ook allemaal ISO/NEN onafhankelijk goedgekeurd, afgetest en hebben ze een sticker en een kus van de juf gekregen. Wat de Blue Air beloofd te doen, kun je dus met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid aannemen. Dan is de vraag: heb je dat nodig?

Ik lees reviews van mensen die met tranende ogen in bed lagen van de allergieklachten en na gebruik met tranende ogen van geluk in bed lagen omdat ze van hun klachten af waren.

Klein is de BlueAir 7440i niet.

Ons zoontje is wat allergisch en heeft heel soms klachten. Met het apparaat op zijn kamer had hij die niet, maar daarvoor ook al een aantal weken niet. Dus ik durf niet te zeggen wat deze unit precies bijgedragen heeft. Over het algemeen observeert de Blue Air ook niet zoveel partikels. Meestal staan de lampjes op blauw, heel soms gaan ze even naar groen en gaat het apparaat aan de slag. Overigens doet hij dat in bijna stilte. De Sensibo die we eerder hebben getest kost vier keer zo weinig, maar maakt ook zeker een keer zoveel geluid.

In de keuken was het gebruik van de 7440i trouwens het leukst, want bij het bakken van een ei vliegt de lamp al snel in het rood en wordt er gewerkt om de lucht weer schoon te krijgen. Het maakte mij wel bewust van wat het aansteken van een kaars of het koken doet met de kwaliteit van de binnenlucht. Maar misschien had ik dat op basis van wat ik in het filter van de afzuigkap terugvond al eerder moeten bedenken.

De app is eenvoudig om te gebruiken en geeft inzicht in de situatie in huis en buitenshuis (met gegevens van het web geplukt). Met geofencing kun je de luchtreiniger zichzelf uit laten schakelen, maar dat heeft eigenlijk alleen zin als je langere tijd weg bent. Wat ik mis is een pushmelding naar je telefoon of integratie met Google Home om je zinvolle info te geven als je dat nodig hebt.

De filters hebben een chip die bijhoudt wanneer ze vol zitten met troep en vervangen moeten worden. Dat is niet gewoon met een countdowntimer, maar op basis van de hoeveelheid rommel die ze werkelijk gereinigd hebben. 

Kan ik de BlueAir aanraden? Als je overtuigd bent van nut en noodzaak van een luchtreiniger, dan koop je met de 7440i een fijn stil apparaat dat in formaat wel opvalt, maar in design en in geluid niet. Daar betaal je wat voor. Want na 729 euro voor de aanschaf ben je zeker elk jaar ook nog 100 euro kwijt voor een nieuw filter.

Rutger Middendorp test gadgets voor Bright.

Drie luchtreinigers vergeleken: