Spaanse politie stuit op fabriek voor 3D-geprinte wapens

Materiaal dat door de Spaanse politie in beslag werd genomen.

3D-geprinte wapens

Spaanse politie stuit op fabriek voor 3D-geprinte wapens

19-04-2021 11:07 Laatste update: 13:07

De Spaanse politie heeft voor het eerst een fabriek opgerold die 3D-geprinte wapens produceerde.

Agenten troffen in het gebouw op de Canarische Eilanden onder meer pistolen, stroomstootwapens, een hakmes en wapenonderdelen aan.

De Spaanse politie zegt dat het apparaat slechts twee minuten nodig had om de loop van een vuurwapen te produceren. In het pand in Santa Cruz de Tenerife lagen ook handleidingen over terrorisme, guerrillastrijd in stedelijke gebieden en instructies over het maken van explosieven met een 3D-printer. Agenten gebruikten gespecialiseerde snuffelhonden om chemische stoffen te zoeken die daarbij gebruikt konden worden.

Ook vonden de agenten racistische teksten en een pistoolholster met een symbool van het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De autoriteiten hebben de eigenaar van het pand opgepakt op verdenking van overtreding van de wapenwetgeving. De operatie vond afgelopen september al plaats, maar moest op last van de rechter geheim worden gehouden. De politie trad zondag alsnog naar buiten.

Het zelf maken van vuurwapens met 3D-printers is ook in Nederland een misdrijf. Het beschikbaar stellen van blauwdrukken waarmee zulke vuurwapens gemaakt kunnen worden, kan eveneens strafbaar zijn, zei het OM in 2018.