Popartiesten vragen Boris Johnson om nieuwe wet voor geld streaming
Royalty's voor streaming

Popartiesten vragen Boris Johnson om nieuwe wet voor geld streaming

20-04-2021 12:09 Laatste update: 21-04-2021 13:19

Meer dan 150 Britse popartiesten hebben premier Boris Johnson gevraagd om nieuwe wetgeving die de betaling van muziek die per streamingdiensten wordt gedeeld goed regelt.

Tot de namen die zich bij deze oproep hebben aangesloten, behoren Paul McCartney, Kate Bush en Robert Plant, meldt de BBC.

Het gaat vooral om de beloning van tekstschrijvers. Deze krijgen van de inkomsten van het gebruik van hun liedjes op de radio 50 procent. Bij streamingdiensten is het deel dat zij krijgen slechts gemiddeld 15 procent.

Het ministerie van Cultuur, Media en Sport doet momenteel onderzoek naar het verdelen van de miljarden die worden verdiend door grote streamingdiensten als Spotify, Apple Music en Amazon Music. Maar de vakbond van musici neemt vast een voorschot op dit onderzoek en stelt dat de verdeling eerlijker moet; componisten krijgen momenteel nauwelijks betaald als liedjes een groot succes zijn via streamingdiensten.

Het probleem speelt ook in Nederland. Nederlandse tekstschrijvers hebben recent een collectief opgericht dat er in Nederland voor pleit de vergoeding die zij krijgen voor succesvolle nummers beter wordt geregeld. Auteurs en componisten stellen dat bij nieuwe liedjes nu zangers en hun managers vaak, onterecht, een auteurscredit claimen. Dit betekent dat zij ook geld ontvangen voor de auteursrechten als een nummer veel gedraaid wordt.

Volgens tekstschrijver Jan Tekstra, die het collectief oprichtte, is het probleem voor auteurs en componisten de afgelopen jaren steeds erger geworden. "Streamingdiensten betalen heel slecht voor liedjes", stelde hij onlangs in De Nieuws BV. "Bij 1 miljoen streams staat iedereen op de banken. Maar wij krijgen 6000 euro, waarvan we dan na allerlei verdeelposten maar 600 euro overhouden."

Getest: AirPods Max